fbpx

Jobb egészséget biztosít és gyulladást csökkent – kurkuma

Egy szürke asztalon kurkumapor egy tálban, kurkumaleves egy tálban.

Amikor valamilyen kisebb-nagyobb balesetet szenvedünk, azt tapasztalhatjuk, hogy a bőrünk forró, vöröses lesz, begyullad, ami nemcsak lüktet, hanem fáj is. Ilyenkor úgynevezett akut gyulladás alakul ki. Az immunrendszer részéről ez egy teljesen természetes reakció, hiszen a célja az, hogy megvédje a szervezetünket a baktériumoktól. Ez tehát egy normális gyulladásos válasz. Azt vehetjük észre, hogy ahogy a seb gyógyulni kezd, úgy a gyulladás is csökken és a duzzanat, a bőr pirosas elszíneződése is megszűnik.

Előfordul azonban, hogy a gyulladás csak nem akar elmúlni és krónikussá válik. A folyamatos gyulladás az ismétlődő károsodásra adott válasza az immunrendszernek, például az ízületi gyulladás esetében.

De krónikus gyulladás akkor is kialakulhat és fennmaradhat, ha a szervezet folyamatosan ki van téve a szennyező anyagoknak, toxinoknak, allergéneknek vagy az oxidatív stressznek, amely folyamatosan gyulladásos állapotban tartja a szöveteket, és akár az egész szervezetet. A dohányzás is ilyen gyulladásos állapotot tart fenn a szervezetben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sok minden okozhat krónikus gyulladást, például a 2-es típusú cukorbetegség, a fibromyalgia, a gyulladásos bélbetegség vagy az elhízás.

Ha természetes alternatívát keresünk a gyulladás csökkentésére, megszüntetésére, a kurkuma segítségünkre lehet. A gyulladásos állapotok kezelésében nagyon jó eredményt érhetünk el a kurkuma rendszeres fogyasztásával, hiszen remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Több módon is a segítségünkre lehet ez a kiváló gyógynövény. A gyulladás folyamata több szakaszból áll. Van egy kiváltó ok, például egy sérülés vagy egy fertőzés. Az immunrendszer ezt érzékeli és jelzi a szervezetnek, és azt a jelet küldi, hogy hozzon létre olyan anyagokat, amelyek fájdalmat és duzzanatot okoznak. Ezzel a testet az akut gyulladás során védelmezi. A kurkuma mindegyik szakaszban a segítségünkre lehet, hiszen gyulladáscsökkentő hatása miatt például csökkenti azoknak a vegyi anyagoknak a termelődését, amelyek kifejezetten gyulladást keltenek a szervezetben.

A kurkuma még autoimmun betegségek esetén is segít megtörni a gyulladás körforgását és ezzel akár meg is szűnhet az a folyamat, ami fenntartja és fokozza a betegségekre jellemző tüneteket.

  1. Kapuváry Zsigrai László

    Az idős korral, a szervezetben lévő gyulladások egyre gyarapodnak.Ezekről a gyulladásokról rendszerint nincsen tudomásunk. Én 2 púpozott kiskanálnyi porított kurkumát iszom zsíros tejjel. . A kurkuma zsírban oldódik. Elég rossz hatékonysággal szívódik fel a szervezetben.Egy időben szőlőmag olajjal vettem a kurkumát, de aztán meguntam, és most 2.8-as tejjel összekeverve iszom minden reggel.Minden idős ember tele van gyulladásokkal ,csak nem tud róla, ezt érdemes elhinni, és tenni ellene.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük