fbpx

Kelkáposzta, a C-vitamin-bomba

Faasztalon szürke-fehér csíkos összehajtott konyharuhán kelkáposztalevél, mellette fehér porcelántálban összetépett kelkáposztalevelek.

Ha ősszel és télen szeretnénk megerősíteni az immunrendszerünket, nincs is más dolgunk, mint rendszeresen kelkáposztát fogyasztani, merthogy ez a zöldség gazdag forrása egy antioxidánsnak: a C-vitaminnak.

A C-vitamin mellett más tápanyagokban is bővelkedik a kelkáposzta, mégpedig A-vitaminban, K-vitaminban, B6-vitaminban, mangánban, kalciumban, rézben, káliumban és magnéziumban. Ezeken kívül megtalálható még benne a B1-vitamin, a B2-vitamin és a B3-vitamin, illetve a vas és a foszfor is. Az egyik legmagasabb tápanyagtartalmú zöldségről van szó, amelynek nagyon alacsony a kalóriatartalma.

A kelkáposzta az antioxidánsok remek tárháza. Két nagyon hasznos antioxidánsban is bővelkedik, az egyik a kempferol, a másik pedig a kvercetin. Ezek remek flavonoidok, amelyek gyulladáscsökkentő, vírusellenes, vérnyomáscsökkentő és rákellenes hatásokkal rendelkeznek. Más antioxidánsokban is bővelkedik a kelkáposzta, mégpedig béta-karotinban és polifenolokban.

A kelkáposzta elsősorban a magas C-vitamin-tartalmának köszönheti immunerősítő hatását. Ez a vitamin vízben oldódik és nagyon sok funkciót tölt be a szervezetben. Többek között nagy szerepe van a kollagéntermelésben, és a vérerek egészségét is megtámogatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kelkáposzta a szívbetegség kockázatait is csökkenti, mégpedig oly módon, hogy leviszi a magas koleszterinszintet. Egy kutatásba magas koleszterinszinttel rendelkező embereket vontak be, akik 3 hónapon keresztül mindennap káposztalevet kaptak. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy már ilyen rövid idő alatt is mintegy 27 százalékkal csökkent ezeknek az embereknek a koleszterinszintje.

A káposztafélék nagyon hatékonyak a rákos betegségek elleni küzdelemben, mivel kiváló rákellenes hatással rendelkeznek. Az egyik vegyületük nem más, mint a szulforafán, amely nagyon eredményesen harcol a rákos sejtekkel szemben. Ezen kívül a kelkáposzta és a káposztafélék indol-3-karbinol nevű vegyületet is tartalmaznak, amely szintén segít a rákos betegségek megelőzésében.

Egy másik antioxidánst, béta-karotint is nagy mennyiségben tartalmaz a kelkáposzta, amelyet A-vitaminná alakít a szervezet. Ez a vitamin szintén antioxidáns hatásokkal rendelkezik.

A kelkáposzta olyan ásványi anyagokban is bővelkedik, amelyek biztosítják a csontok egészségét és sok sejtfunkcióban is aktívan részt vesznek.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    A kelkáposzta főzeléket sokan szinte gyűlölik, a rakott kel elfogadottabb. Ha csak tíz percem van én kelkáposztás rántottát csinálok. Igaz, hogy büdös lesz a konyhában, de nagyon finom, ki kell próbálni! Egy levelet a vágódeszkán nagyon apróra vágok, vízzel, olajjal, sóval teszem a serpenyőbe. Ha a vizet elfőtte, ráütöm a tojást, tényleg csak tíz perc az egész.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.