Fogamzásgátló tabletta 4. darabját veszi ki egy hölgy a csomagolásból.

Egy iráni tanulmány szerint a C- és E-vitaminok étrend-kiegészítőként gyengíthetik a fogamzásgátló tabletták egészségügyi kockázatait. A pirulának közismerten nem lebecsülendő mellékhatásaik vannak, és növelik számos betegség veszélyét. Ezt többek között a fokozott oxidatív stressz révén teszik. Az antioxidatív hatékonyságú C- és E-vitamin ezt ellensúlyozhatja. Ha tehát fogamzásgátlót szedünk, különösen figyeljünk azokra az élelmiszerekre, amelyek ezt a két tápanyagot tartalmazzák, vagy szedjünk megfelelő étrend-kiegészítőket.

Veszélyes pirulák

A fogamzásgátló beavatkozik a nő hormonháztartásába – és ezt minden nap megteszi. Szintetikus hormonjai megakadályozzák a peteérést, valamint – ha mégis megtörtént volna a peteérés – a petesejt beágyazódását a méhbe.

Az emberi hormonháztartás azonban rendkívül érzékeny, és már a legkisebb változásokra is reagál. Ezért nem csoda, ha a hormonkészítmények szedése a nő szervezetében nemkívánatos mellékhatásokhoz vezet, és sokféle panasz rizikóját növeli.

A fogamzásgátlók sokéves szedése például elősegíti a szívinfarktus és a daganat kialakulását. Ezen kívül a pirula májkárosodáshoz, csontritkuláshoz, pajzsmirigy-funkciózavarhoz és meggyengült immunrendszerhez vezethet.

A fogamzásgátló oxidatív stresszt okoz

Dr. Fatemeh Zal és munkatársai az iráni Shiraz Egyetemről egy 120 egészséges nőn végzett tanulmányban találták meg a fogamzásgátló tabletták káros hatásainak potenciális okát – és mindjárt annak lehetőségét, hogy azt megfékezzék. A kutatók a kísérleti személyeket három csoportra osztották.

Az első csoport volt a kontrollcsoport, és nem kapott sem fogamzásgátlót, sem étrend-kiegészítőt. A nők második csoportja tablettát szedett, de szintén nem kapott étrend-kiegészítőt. A harmadik csoport résztvevői pedig mind fogamzásgátlót, mind C- és E-vitamin étrend-kiegészítőket kaptak. Mindhárom csoportnál vizsgálták azokat a vérértékeket, amelyek az oxidatív stressz szintjét mutatják.

Az oxidatív stressz azt jelenti, hogy a szabad gyökök száma olyan erősen megemelkedik, hogy a szervezetnek ebből kára származik. A szabad gyökök okozta oxidációs folyamat annyira károsíthatja a testi sejteket, hogy azok degenerálódnak, vagy akár teljesen működésképtelenné is válhatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

C- és E-vitamin a szabad gyökök ellen

A kísérleti résztvevők vérvizsgálataiból kiderült, hogy az oxidatív stressz és ezzel a szervezet károsodásai a fogamzásgátló szedésével fokozódtak. A C- és E-vitamin adagolása azonban – melyek többek között antioxidatív hatásúak – képes volt a káros hatásokat ellensúlyozni, mert a tápanyagok tömegesen képesek kiküszöbölni és ezzel ártalmatlanná tenni a szabad gyököket. Az eredményekből a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy bár a fogamzásgátló növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, a C- és E-vitamin-kiegészítés ezt a veszélyt legalább minimalizálni képes.

Vitaminban gazdag táplálkozás a tabletta okozta károk ellen

Természetesen a táplálkozáson keresztül is megemelhetjük a szükséges C- és E-vitamin bevitelét. Különösen sok E-vitamin található pl. a búzacsíraolajban. Már egyetlen evőkanálnyiban 20 mg E-vitamin van. A C-vitaminnak rendkívül jó forrása a ribizli, a guava és a homoktövis. A citrusfélék is megfelelnek a célra, mert bár kevesebb bennük a C-vitamin, mint a fent nevezett gyümölcsökben, de könnyebben és olcsóbban tudjuk ezeket nagy mennyiségben fogyasztani. A zöldségek közül a legtöbb C-vitamint a brokkoli, a kelbimbó, a zöld káposzta, a paprika és a csalán tartalmazza, melyet keverhetünk zöldturmixokba, vagy a spenóthoz hasonló finom köretet készíthetünk belőle.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*