fbpx

Korai klimax – vágyálom vagy rémálom?

Csupasz hasa előtt egy fekete vekkert tart kezében egy hölgy.

A nőgyógyászati ambulancián üldögélve, a szokásos szűrővizsgálatra várva sikerült két, körülbelül 35-36 éves hölgy beszélgetését kihallgatnom. Tudom, hogy nem illik hallgatózni, kezdetben nem is akartam meghallani miről is susmorog a két, velem egykorú nő, de egy idő után a vörös hajú hölgy zokogásban tört ki, amit aztán félhangos sírással, szipogással vegyített beszéd követett. A fülemet sem nagyon kellett hegyezni, hiszen a váróteremben üldögélő asszonyok, lányok – köztük én is – akaratukon kívül is meghallották, hogy miről folyik a diskurzus.

A hölgy remegő hangon, sűrű szipogások közepette mesélte el – vélhetőleg a barátnőjének –, hogy milyen diagnózist kapott néhány perccel korábban a nőgyógyászától. Skarlátvörös haja az arcába hullott, arca olyan merev volt, mintha transzban lenne, és jól hallhatóan duruzsolta először a saját tapasztalatait, majd az orvos által elmondottakat. Panaszait hadarva ecsetelte barátnőjének: hónapok óta alvászavarok gyötrik, még hűvösebb időben is sokat izzadt, a menstruációja is rendetlenkedett, gyarapodott a súlya, depresszióssá vált, és sehogy sem akart összejönni a hőn áhított gyermek, pedig hónapok óta próbálkoznak a párjával. Arckifejezése és susmorgása miatt kicsit olyan benyomást keltett, mint amikor a hindu vagy buddhista vallásban mantrákat mormolnak a hívők, több százszor elismételve azt, abban bízva, hogy ez által bennük megtisztul, erősödik, változik valami. Majd az orvos kíméletlen szavait ismételte el, aki teljesen megrémisztette, amikor közölte vele, hogy valószínűleg korai klimaxtól szenved, ami miatt kevesebb, mint 10 százaléka az esély arra, hogy természetes úton teherbe essen. Amikor mindezt elmesélte ismét zokogásban tört ki, ekkor nyílt az ajtó, az asszisztensnő engem szólított, és többé nem láttam a bíborhajú, megtört asszonyt.

Hazatérve utánanéztem a korán jelentkező menopauzának, mert kíváncsi voltam, hogy tényleg ennyire rémisztő dologról van- e szó. A klimax általában 40 éves korban kezdődik, és akár tíz évig is eltarthat. Korai klimaxról akkor beszélünk, amikor már a harmincas évek elején beköszönt a menopauza az összes tünetével együtt. A változókor korai bekövetkeztének okai: dohányzás, lelki megterhelések, stressz, soványság, korai petefészek-elégtelenség.

A klimax jellemző tünetei: súlygyarapodás, bőrproblémák, inkontinencia, hangulatingadozások, depresszió, alvászavar, rendszertelen menstruációs ciklus, ami ezután teljesen elmarad, hőhullámok, hüvelyszárazság, a szexuális vágy csökkenése, száraz bőr, korai ráncosodás, elvékonyodó haj. Sok, harmincas éveiben járó nő hiheti azt, hogy azért maradt el a menstruációja, mert áldott állapotba került. Pedig nincs szó terhességről, csupán a menopauza kopogtatott be az ajtaján a kelleténél jóval korábban, amit a nőgyógyász vérvizsgálattal fog igazolni, ugyanis ilyenkor kevesebb ösztrogént termel a szervezet.

Vannak nők, akik örülnek a korai menopauzának, hiszen nincsenek panaszaik, és végre a menstruáció kellemetlenségeivel sem kell tovább vesződniük. Azonban az ösztrogénhiány később súlyos betegségek forrásává válhat, mint például csontritkulás, érelmeszesedés, reuma, magas vérnyomás, koleszterinszint emelkedése, szívinfarktus, agyvérzés és ízületi problémák.

Elsősorban a megelőzésre kell törekedni, ezért ajánlott egészségesen táplálkozni, a dohányzásról lemondani, sokat mozogni és orvosi ellenőrzéseken rendszeresen részt venni. A ciklus rendezésében homeopátiás módszerek is segíthetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben idő előtt jelentkezik a menopauza, szükségessé válik a tünetek kezelése, oda kell figyelni az életminőség javítására és a szövődmények megelőzésére. Az orvos gyakran ír fel kezelésként hormontartalmú gyógyszereket és depresszió elleni készítményeket. Amennyiben nem szeretne ilyen szereket szedni, a nőgyógyászával konzultálhatnak arról, hogy mellőzi ezen pirulákat, viszont rendszeresen ellenőrizteti a csontsűrűségét, és betartja az életminőségét jelentősen javító természetes gyógymódokat. A csontritkulást megelőzheti D-vitamin- és kalciumtartalmú ételek fogyasztásával. Emellett részesítse előnyben az egészséges táplálkozást, amelynek alapja zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák. Ezt pedig egészítse ki lenmag-, máriatövismag- és búzacsíraolaj fogyasztásával. A napi, legalább 2 liter folyadékfogyasztás, a dohányzás elhagyása, illetve a gyakori testmozgás is javasolt. A rendszeres sport a közérzetet is nagymértékben javítja, amivel elkerülhető, hogy a letargikus hangulata visszatérő vendég legyen Önnél. Ennek kivédésében a relaxáció is a segítségére lehet.

A gyógynövényeknek a változókorban is megtapasztalhatjuk áldásos hatásait. Az orbáncfű enyhíti a hőhullámokat, a barátcserje pedig a hormontermelést serkenti.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük