fbpx

Kortizol és hasi zsír. Van összefüggés?

Hasán lévő vékony zsírrétegét fogja egy nő.

A mindennapos mókuskerék, rohanás és tempó kikészíthet bárkit. A mai világ elég teljesítménykényszeres, és sokan tapasztalják meg ennek a negatív hatásait. Hiszen ez a rohanó életmód szorongásos állapotot indukál, és a stressz-szintet is megemeli. A stressz megemeli a vérnyomást, ezzel szemben az energiaszint csökkenő tendenciát mutat és a hasi zsír is megnövekszik, ami sok betegség okozója lehet.

A stressz az immunrendszer működését is megzavarja, ami hajlamosabbá tehet bennünket a különféle betegségekre, így a szervezetünk védtelen lesz a különféle kórokozókkal szemben. Az immunrendszer legyengülése krónikus betegségeket is generálhat.

Azonban van megoldás, hiszen egyes gyógynövények segíthetnek nekünk abban, hogy leküzdjük a stressz kellemetlen és sok esetben veszélyes hatásait.

A kortizol feladatai szerteágazóak. Megnöveli az adrenalinszintet, hogy fokozni tudja az energiát. Növeli a vércukorszintet. Olyan alapvető funkcióban vesz részt, mint az emésztés, illetve segít a légutak tágításában, hogy több oxigén juthasson a tüdőbe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha folyamatosan stresszhelyzetben vagyunk, akkor a kortizol működése diszfunkcionálissá válik. Emelkedett szintje fáradtságok okoz és akár még alvászavarokat is generálhat.

A megemelkedett kortizolszint megemeli a pulzusszámot és az emésztésre is kedvezőtlen hatást gyakorol. A magas kortizolszint gyulladást generálhat a szervezetben, ami megzavarja az immunrendszer működését, így az önmaga ellen fordul. Ekkor alakulhatnak ki autoimmun folyamatok.

A megemelkedett kortizolszint a hasi zsír növekedésében is szerepet játszik, hiszen ilyenkor megnő az étvágy, több táplálékot fogyasztunk, vagyis több kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk. Ha még emellett a testmozgást is hanyagoljuk, akkor a szervezetünk zsírt fog raktározni, ami a hason fog felgyülemleni.

A gyógynövények a segítségünkre lehetnek. Az ashwagandha pozitívan hat az idegrendszerre és bizonyított, hogy ez a gyógynövény – rendszeresen fogyasztva – lecsökkenti a kortizolszintet, így nagyon sok kellemetlen egészségügyi problémától óvhat meg bennünket.

A stressz kezelésében és negatív hatásainak kiküszöbölésében az édesgyökér is segíthet. Ez a gyógynövény csökkenti a kortiziolszintet, így nem emelkedik meg a vércukorszint sem.

A rehmanniagyökér a hipotalamusz receptorokra hat és ellensúlyozza a kortizolszint emelkedését, pontosabban a hatására a mellékvese csökkenti a kortizoltermelést. Ezek a hatások megelőzik a súlygyarapodását és a stressz kordában tartását.

  1. Kondor Dezsőné

    A cikket elolvasva mindenben egyetértek. Tudom nagyon sok gyógynövény létezik ami segít az egészséges életmód fenntartásához. Szerencsés helyzetben vagyok egészségesnek érzem magam dacára, hogy 90 éves elmúltam. Semmilyen gyógyszert nem használok hála a Jó Istennek.

    Üdvözlettel: Kondor Dezsőné

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük