fbpx

Látáserősítés természetesen

Egy emberi kék szem felnagyított fotója.

Ha munkánk vagy egyéb ok miatt több órát töltünk a számítógép előtt, a szemünk elkezd égni vagy fájni. Ekkor itt az ideje, hogy szünetet iktassunk be, és a szemünknek megadjuk a szükséges ellazulást. Hasznos lehet néhány egyszerű lazító gyakorlat, amelyeket akár a munkahelyünkön is elvégezhetünk, és amelyekkel látásunkat is erősíthetjük. Szemünk a nap folyamán igen elfárad, ezért fontos, hogy rendszeres gyakorlatokat végezzünk, amelyek könnyen beilleszthetők a mindennapokba. Próbáljuk ki ezeket!

Egy egyszerű szemtorna segítségével ellazíthatjuk szemünk mellett testünket és lelkünket is, továbbá szemünk teljesítőképességét is edzhetjük. A következő gyakorlatokat ülve vagy állva is végezhetjük. Mivel kevés időt vesznek igénybe, a gyakorlatok minden probléma nélkül végezhetők a munkahelyen is.

Az első gyakorlat az ásítás. Egy nagyon egyszerű és hatékony gyakorlatról van szó, hogy a szemünket nedvesítsük és tisztítsuk. Ezen kívül az arcizomzatunkat is ellazítja, és fokozza az oxigénbevitelt. Ehhez a gyakorlathoz egymás után többször ásítsunk intenzíven. Közben nyújtózzunk kiadósan, és szorítsuk össze a szemünket. Ezt addig végezzük, amíg észrevesszük, hogy szemeink nedvesek.

Egy másik gyakorlat az elsötétítés, amivel a szemünket és a testünket is jól ellazíthatjuk. Ehhez üljünk le kényelmesen. Dörzsöljük egymáshoz a tenyerünket, és csukjuk be a szemünket. Ívben behajlított tenyerünket helyezzük a szemünkre, és támaszkodjunk könyökünkkel az asztalra. Lélegezzünk mélyeket, és addig időzzünk ebben a pozícióban, amíg érzékeljük is a sötétséget.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy további hasznos gyakorlat a szem lazítására és a vérkeringés serkentésére a kopogtatás. A középső és a mutatóujjunkkal kopogtassunk először a szemöldök mentén. A szemünket csukjuk le, és mindig belülről kifelé haladjunk. Ezután kopogtassunk a szemünk alatt lévő csont szélén is.

A távolba nézés gyakorlata is pihenteti a szemet. Ennél a gyakorlatnál irányítsuk tekintetünket a monitortól távol a messzeségbe, pl. nézzünk ki az ablakon. Nézzünk meg egymás után öt különböző távolságra lévő tárgyat. Próbáljuk meg ezt a gyakorlatot a lehető legtöbbször beiktatni a mindennapokba.

 1. Kormos Istvánné

  Nagyon hasznosnak találtam a gyakorlatokat. Továbbra is alkalmazni fogom. Köszönöm szépen a segitségüket.

 2. Korényiné Judit

  A szem tornáztatásával a látásunk is jobb lesz. Ime a gyakorlat:
  rajzolj le a szemeiddel négyzetet, keresztet, átlót és karikát.
  Egészségedre!

 3. Török Györgyné

  A szem tornáztatására az is nagyon jó, hogy számokat 1-től 10-ig leírni szemmel. Ugyanez fejjel ülőmunka esetén nagyon jó frissítő, lazító gyakorlat.

 4. Bieliczky Gy.

  Megkérdezném, hogy ha galaukomás a szem akkor is ezek a gyakorlatok végezhetők, vagy van valami más is?

  Köszönöm a válaszukat: Bieliczkyné

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.