Narancskarikák egymás mellett, egymáson – makrofotó.

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció a 60 év feletti felnőtteknél a látásromlás és a vakság vezető oka. Sokkal többen szenvednek ebben a szembetegségben, mint glaukómában, illetve szürkehályogban. Egy ausztrál tanulmány arról számolt be, hogy a narancs rendszeres fogyasztása mennyire hatásos lehet makuladegeneráció ellen.

Egy tizenöt évig tartó vizsgálatsorozat után jelentették ki az ausztrál kutatók, hogy a napi narancsfogyasztás nagymértékben csökkentette a korral összefüggő makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. A tanulmány vezetője elmondta, hogy a narancsban – és más gyümölcsben is – megtalálható flavonoidok, vagyis gyulladáscsökkentő antioxidáns vegyületek tehetők felelőssé ezért a csodálatos pozitív hatásért.

A makuladegeneráció kialakulásáért a makula nem megfelelő működése tehető felelőssé. A makula egy ovális, sárgás terület a retina közepén, amely a tiszta és éles látást képes biztosítani. A makuladegenerációt a retina karotinoidtartalmának korral összefüggő csökkenése okozza. A látásromlást okozhatja még az UV-sugarak káros hatása, de az is okolható, ha valaki egész nap a számítógép előtt ül. A legtöbb életkori krónikus állapothoz hasonlóan az oxidatív stressz és a gyulladás is fontos szerepet játszik a makuladegeneráció kialakulásában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a homályos és torz látás, illetve üres foltok is megjelenhetnek a látómezőben. Az egyenes vonalak hullámosnak tűnhetnek, a színek nem lesznek élesek, hanem halványan látszanak. Emellett megjelenhet az olvasás nehézsége, illetve az aprólékos munkák elvégzése is problémát okozhat.

Nyilvánvaló, hogy a makula védelme elsődleges fontosságú a makuladegeneráció megelőzésében. A szem antioxidáns védekező hatásának növelése, az egészséges táplálkozás és a kiegészítők szedése segíthet ennek elérésében.

A narancs nagy koncentrációban tartalmaz lutient és zeaxantint, amelyek szintén hozzájárulhatnak a makuladegeneráció megelőzéséhez. A narancs nemcsak flavonoidokban gazdag, de heszperidint, kvercetint és limonént is tartalmaz, sőt egy másik erős antioxidáns is van benne, ami nem más, mint a C-vitamin. Ezek összességében védelmet jelentenek a szem sejtjei számára és megakadályozzák az oxidatív stressz kialakulását.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*