fbpx

Már napi egy szál cigaretta is drámaian megnöveli a stroke és a szívinfarktus kockázatát

Kettétört cigaretta közelről fotózva.

A legtöbb ember tudja, hogy a cigaretta mekkora pusztítást képes végezni az emberi szervezetben, hiszen okozhat rákot, szívbetegséget és akár stroke-ot is. A cigaretta évente több millió ember halálát okozza. Sokan tisztában vannak a káros hatásaival, de nagyon sokan egyáltalán nem tudják, hogy már napi egyetlen cigaretta elszívása miatt is milyen nagy veszélynek teszik ki magukat.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint már ez a kis adag is hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához. Férfiaknál 48 százalékkal, nőknél pedig 57 százalékkal növeli meg a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát, és mindkét nem esetében 30 százalékkal növeli meg a stroke kialakulásának esélyeit. És már napi egy cigaretta is aránytalanul nagy kockázatokat hordoz magában.

Már napi egy szál elszívása is okozhat szívritmuszavart, nem beszélve a tüdőrákról, amelynek előfordulása sokkal magasabb a dohányosok körében. A tüdőrákosok kilencven százaléka aktív dohányos vagy dohányzott életének egy bizonyos szakaszában, esetleg passzív dohányzásnak volt kitéve.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Természetesen a láncdohányzást nem lehet összehasonlítani azzal, aki csak napi egy-két szál cigarettát engedélyez magának. Azonban a keveset dohányzóknak sincs okuk megnyugodni, mert a fent említett betegségek őket is éppúgy elérhetik. A hozzáértők is azt mondják, ha valaki meg tudja állni, hogy naponta csak egyszer gyújtson rá, akkor azt is könnyedén el tudja érni, hogy örökre búcsút intsen a cigarettának. A dohányzásról való leszokás 54 százalékkal képes lecsökkenteni a szívbetegségek és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A dohányzás kimeríti a dohányzó ember C-vitamin-raktárait. Kutatások is igazolják, hogy a dohányosok kisebb C-vitamin-szinttel rendelkeznek, mint nemdohányzó társaik. Minél több cigit füstöl el valaki, annál kevesebb lesz a szervezetében ebből a vitaminból. A meglepő az az egészben, hogy a dohányosok sokkal több C-vitamint igényelnek, mint azok, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel.

A C-vitamin egy fontos antioxidáns, amely más antioxidánshoz hasonlóan elősegíti a vas felszívódását. Ezen kívül részt vesz a kollagénszintézisben, a tápanyagok átalakításában és a sebek gyógyulásában is, de az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükség van rá. A C-vitamin-hiány összefüggésbe hozható a fertőzések és a tüdőgyulladás kialakulásával. Kutatók azt állítják, hogy a dohányzás csökkenti a C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának előnyeit is.

Ezen kívül a C-vitamin csökkentheti a cigaretta iránti vágyat és segítséget jelenhet a leszokásban is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük