fbpx

Maradjon időskorig szellemileg fitt – kakukkfűvel

Friss kakukkfű egy fehér, antikolt fatálcán.

Kutatók megállapították, hogy a kakukkfű rendkívül kedvező lehet az öregedési folyamatok tekintetében az egészséges, ép agy megőrzésében.

Egy kísérletben az egyik csoport kakukkfűolajjal, illetve timollal dúsított táplálékot kapott. A kontrollcsoport étrendjéből kihagyták ezeket az adalékokat. A vizsgálat végén mindenki meglepetésére a következő eredmény született: a kakukkfű illóolajával dúsított étrend a résztvevők szervezetében az egészséges zsírsavak (DHA) jelentős emelkedését eredményezte – elsősorban az agyban. A kontrollcsoportban ugyanez nem volt kimutatható.

A DHA az omega-3 zsírsavakhoz tartozik, és egyrészt véd az oxidatív stressztől, másrészt fontos tápláléka az agynak. A szervezet DHA-szintje azonban a növekvő életkorral egyre csökken, ezért üdvözlendők a DHA-szintet természetes módon növelő megoldások. Még ha az alapul szolgáló folyamatok nem is teljesen egyértelműek, a fenti tanulmány szerint a kakukkfűben gazdag táplálkozás megakadályozhatja, illetve enyhítheti a túl alacsony DHA-érték lehetséges negatív kihatásait. A sejtkárosodások mellett ide tartoznak különböző betegségek is, mint az Alzheimer-kór vagy az időskori demencia, mivel a DHA nagy jelentőséggel bír az agy jó fejlődésének és teljesítményének szempontjából.

Kakukkfű – egy erős „antioxidáns”

Az illóolaj antioxidatív tulajdonságai mellett a kakukkfű a szekunder növényi anyagok, az úgynevezett flavonoidok bőségében is jeleskedik. A flavonoidok szintén antioxidánsnak számítanak, és védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Ezen felül megelőző hatást tulajdonítanak nekik bizonyos daganatfajtákkal szemben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Tanulmányok szerint a kakukkfű képes megvédeni a béldaganattól. A tudósok a kakukkfű összetevőinek sejt- és szövetkárosító hatását bizonyították a rákos sejtekkel szemben. Hasonló bizonyítékkal szolgáltak török kutatók is, akik a vad kakukkfű hatásmódját vizsgálták mellrák esetén. Laboratóriumi kísérletekben a daganatsejtek pusztulását érték el.

Kakukkfű – egy gyógynövény „népbetegségek” ellen

A daganatos betegségek mellett ma egyre inkább az úgynevezett népbetegségek kerülnek a figyelem középpontjába. Ide tartozik többek között a magas vérnyomás és a cukorbetegség – melyeket többnyire a helytelen táplálkozás okoz. Egy belgrádi tanulmány szerint a vad kakukkfű kivonata képes volt csökkenteni a vérnyomást a patkányoknál. A kutatócsoport ezért joggal feltételezi, hogy a kakukkfű az embereknek is védelmet jelenthet magas vérnyomás ellen.

A kakukkfű összetevőinek antioxidatív tulajdonságai a cukorbetegség elleni küzdelemben is megmutatják hatásukat. Segítségükkel különösen azt a fajta oxidatív stresszt lehet elkerülni, amely a cukorbetegség kialakulásáért felelős. Ezen kívül megfigyelték, hogy a már meglévő cukorbetegségnél a kakukkfű más gyógynövényekkel együtt csökkenti a vér glükózszintjét. Nem csoda tehát, hogy a kakukkfű kitűnő antioxidatív hatása miatt a legmagasabb ORAC-értékkel rendelkező gyógynövények közé tartozik. Ez az érték adja meg az antioxidatív potenciált.

 1. Ocskó Ferencné

  A kakukkfűről írtak nagyon megnyerték az érdeklődésemet mivel én is cukorbeteg lettem,nagyon érdekelne az, hogy hol lehet beszerezni a kakukkfű olajat.Egyébként a kakukkfűvet fűszerként is használom .

 2. turfitt Antalné

  Nagyon tetszik a kakukkfű sokoldalú kedvező jó hatásáról szóló cikk, Szívesen kipróbálnám.
  Igaz fűszerként már évtizedek óta használom,
  de az olajával még nem találkoztam.
  Kérnék javaslatot hol lehet beszerezni.
  válaszukat előre köszönöm

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.