Teljes kiőrlésű pékárun füstölt makréla, rajta lila hagyma, külön mellette szósz.

Nemcsak a mediterrán, hanem a hagyományos észak-európai táplálkozási mód is rendkívül hatékony a betegségmegelőzésben. Az északi országok étrendje kiválóan ellensúlyozza a tipikus civilizációs panaszokat. A Közép-Európában szokásos táplálkozás ellenben ezek kialakulását egyenesen elősegíti. Választhatunk tehát: úgy táplálkozunk mint délen, vagy inkább mint északon?

Északi vagy mediterrán? Mindkettő egészséges!

A mediterrán étrendet újra és újra az ideális táplálkozásként emlegetik, nem utolsósorban azért, mert meglehetősen egyszerű a megvalósítása. A mediterrán konyha azonban természetesen nem az egyetlen, amely egészségesen tart. Az északi étrend ugyanis semmivel nem marad el mögötte. Ez is enyhítheti, illetve megelőzheti a metabolikus szindróma alapbetegségeit: az elhízást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a magas vérzsírértékeket.

Gyakran az elhízás az első lépcsőfok a metabolikus szindrómában. Rögtön ezután következik a cukorbetegség, mivel ennek rizikója a túlsúlyosaknál az ötszörösére emelkedik. Ezzel egyidőben megduplázódik a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint kockázata, és ezzel a szív- és érrendszeri betegségeké is.

Finn tudósok kimutatták egy tanulmányban, hogy az ún. „északi diéta” megszabadíthatná a világot a metabolikus szindrómától.

Északi étrend mint táplálkozásterápia

Marjukka Kolehmainen és csapata olyan túlsúlyos résztvevőkkel folytatott vizsgálatot, akik az elhízásuk mellett a metabolikus szindróma egyéb panaszaitól is szenvedtek. A résztvevők a tudósok által kidolgozott – a hagyományos északi étrendből álló – táplálkozásterápiában részesültek. Egy csoportjuk az északi diéta szerint, másik csoportjuk a tipikus nyugati táplálkozás szerint étkezett 4,5-6 hónapon keresztül.

A tipikus nyugati, illetve közép-európai étrend fehér lisztes termékekből, telített zsírokból, kolbászfélékből, sajtból, húsból, csak kevés halból és zöldségből állt, míg az északi diéta teljes kiőrlésű termékekből, leveles és gyökérzöldségekből, bogyós gyümölcsökből, repceolajból és legalább heti háromszori haladagból tevődött össze.

A kísérleti személyeket megkérték, hogy a vizsgálat ideje alatt lehetőleg tartsák a súlyukat. Mivel a súlyvesztés mindig egészségügyi előnyökkel jár, ez torzíthatta volna a vizsgálati eredményeket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az északi étrend csökkenti a gyulladás szintjét a szervezetben

A kísérlet előtt és után a kutatók mintát vettek a tesztszemélyek zsírszövetéből, melyet aztán különböző gének aktivitására vizsgáltak. Ennek során kiderült, hogy az északi étrend összesen 128 úgynevezett „gyulladásos gén” aktivitását csökkentette.

Régóta tudjuk, hogy a bőr alatti zsírszövetben található – az érintettek számára nem érezhető – gyulladások többek között zavarokat válthatnak ki a zsír- és cukoranyagcserében, és ezzel előbb-utóbb metabolikus szindrómához, valamint érelmeszesedéshez vezetnek.

Ezeknek a krónikus gyulladásoknak a csökkentése tehát a metabolikus szindróma visszaszorításához is vezet, minden jövőbeli betegségének rizikójával együtt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*