fbpx

Medveszőlő húgyúti problémákra

Medveszőlő borsó nagyságú, piros bogyói.

A medveszőlő, amelynek tudományos neve Arctostaphylos uva-ursi, a hangafélék családjába tartozik.  Egy alacsony cserjéről van szó, melynek fehér vagy rózsaszínű, korsó alakú virágai vannak. A gömb alakú bokor 30 cm-től 1 méter magasságig is nőhet, virágzási ideje márciustól júniusig tart. A virágokból borsó nagyságú piros bogyók fejlődnek, levelei pedig bőrszerű tapintásúak és sötétzöldek. Medveszőlővel találkozhatunk hegyi erdőkben, törpecserjés pusztákon és védett sziklamélyedésekben. A növény megtalálható mind Kanada nyugati részén, mind az Alpokban és a déli középhegységekben, de Észak-Európában is, akár 2800 méteres magasságban.

A medveszőlőnek a növekedéshez mésztartalmú talajra van szüksége. Levelei az arbutin mellett tanninokat, valamint flavonokat és glikozidokat tartalmaznak. A medveszőlő olyan gyógynövény, amelyet a természetgyógyászatban sokoldalúan használnak fel. Például bizonyítottan segít húgyúti fertőzéseknél, de hasmenésnél és epepanaszoknál is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A medveszőlőt fájdalom elleni szerként is alkalmazzák, szedése azonban ne tartson hosszabb ideig (legfeljebb nyolc napig), és ne gyakrabban, mint évente ötször. Ennek oka, hogy a medveszőlőben lévő arbutinból hidrokinon keletkezik, ami rákkeltőnek számít. A medveszőlő károsíthatja a májat. A medveszőlő szedésének további lehetséges mellékhatásait a benne lévő tanninok válthatják ki, melyek irritálhatják a gyomrot, túladagolásnál ez székrekedéshez vezethet.

Korábban a medveszőlő leveleit magas cseranyagtartalmuk miatt a bőr cserzéséhez is felhasználták. Az örökzöld levelek késő ősszel tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot, de nyáron is szedhetjük őket. Ebből következően a november ideális hónap lenne a gyűjtéshez, azonban ekkortájt a hegyekben többnyire már hó van. A leveleket óvatosan szedjük le, ne vágjunk le ágakat. Ha teát készítünk magunknak a medveszőlő leveléből, figyeljünk arra, hogy azt hideg vízzel öntsük fel – semmiképp ne forró vízzel, mivel különben a cseranyagtartalom nagyon magas lesz, ami hányingerrel és hányással járó gyomorproblémákhoz vezethet.

2 thoughts on “Medveszőlő húgyúti problémákra”

  1. És azt is fontos tudni, hogy csak lúgos közegben fejti ki jótékony hatását. Szóval ha a vizeletünk az általánosan elterjedt (de nem megfelelő!) pH 5-6 körüli, akkor a medveszőlő nem, vagy csak kevéssé segít.

  2. Pingback: A szőlőmag ereje | Gyógyszer Nélkül

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük