fbpx

Megoldások benőtt köröm esetén

Szürke kanapén ülő nő lehajolva fogja a lábfejét, lába alatt szőrmeszőnyeg, rajta piros magas sarkú cipő.

Nagyon sokan szenvednek a benőtt köröm problémájától, amely nemcsak nagyon kellemetlen, hanem nagy fájdalmakkal is járhat. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne alakuljon ki ez a problémánk, illetve hogyan kezeljük, ha már kialakult? A cikkünkben erről olvashat.

A benőtt köröm ellen a legjobb, amit tehetünk, ha minden egyes nap meleg vízben áztatjuk a lábunkat. A hatékonyság érdekében adhatunk a meleg vízhez egy kevés Epsom-sót is. Áztassa a meleg sós vízben mindennap a lábát legalább 20 percig, sőt ezt a kezelést napi két-három alkalommal is megismételheti. Ez a kezelési forma ugyan nem szünteti meg a problémát, viszont segít a benőtt köröm miatt esetlegesen megjelent fertőzések elhárításában.

Ma már remek bőr- és eszközfertőtlenítő szerek léteznek. Mielőtt elkezdi a rendszeres pedikűrözést, nagyon lényeges, hogy alaposan lefertőtlenítse a körömágyat és a lábujjak bőrét, illetve a fertőtlenítés a pedikűreszközökre is éppen úgy vonatkozik, mint a bőrre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Rendkívül jó módszer a benőtt köröm problémájára a fogselyem alkalmazása. Hogyan alkalmazza? Helyezzen egy vékonyabb fogselymet a körme alá, majd tekerje a körmére oly módon, hogy a köröm egy kicsit megemelkedjen. A módszer lényege, hogy a körmöt megemeljük, így az nem a körömágy irányában fog növekedni. Amikor a köröm elég nagy, akkor eltávolíthatjuk a fogselymet, amelyet minden egyes zuhanyzás után cseréljünk ki.

A lábáztatás egyrészt megkönnyíti a pedikűrözés folyamatát, másrészt nagyon hatékony lehet az esetleges fertőzések elkerülése érdekében. Nemcsak a fentebb említett Epsom-sós lábáztatás lehet hatékony, hanem az is, ha a lábáztató vízbe almaecetet öntünk. Az almaecetnek kiváló gombaellenes, antibakteriális és antiszeptikus hatása van.

A benőtt köröm miatt a körömágy gyakran megduzzad és gyulladt állapotba kerül. Az almaecet azonban nagyon hatékonyan képes felvenni a harcot a duzzanattal és a gyulladással szemben is. Készítse el a lábfürdőt, majd adjon hozzá fél csésze almaecetet. Áztassa ebben legalább húsz percig a lábait, majd kezdődhet is a kezelés, azaz a pedikűr.

 1. Csontos Mária

  A cikkben említett ötletek inkább a megelőzésről szólnak, és ahhoz nagyon hasznos tanácsok.
  Az igazán begyulladt köröm kezelése ennél sokkal bonyolultabb és körültekintőbb kezelési/gyógyulási folyamat.
  A begyulladt köröm elfertőződése, akár köröm eltávolítását, vagy extrém esetben az új is amputálás jelentheti.
  A gyulladt köröm Kezelésére a párakötéssel való gyógyítása lehet egy célravezető megoldás.
  A folyamata: áztatás, köröm fertőtlenítés, steril géz felhelyezése a beteg körömre, befedni gyulladást csökkentő krémmel, erre nylon fólia borítás kerül, majd rögzítő kötés. A kötés az elején gyakran cserélni ( a szükségessége a gyógyulással csökken). Amint a gyulladás elmúlik pedikűrözni kell, és még egy ideig fertőtlenítő permetet alkalmazni. Ha körömgombáról is szó van, akkor haladéktalanul elkezdeni a kikezelését, mert ennek hiányában a köröm benövése újra-és újra jelentkezni fog.

 2. Izsák Gyuláné

  Semmilyen gombaölő szer nem használt. Most természetes citrom illóolajjal kezelem. Az egyik körmöm már rendben van. Ez kb fél év, de megértés.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük