fbpx

Mégsem ördögtől való a sör?

Egy guszta nagy korsó sör az asztalon.

A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a sör egyáltalán nem egészségtelen. Természetesen csak mértékkel fogyasztva érvényesülnek a pozitív hatásai. A sörre is érvényes, hogy ha túl sokat iszunk belőle, akkor károsan hat az egészségre.

A bor sokszor került már a kutatások középpontjába. A vörösborral kapcsolatban megállapították, hogy nagyon jót tesz a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése ellen. Nos, a legutóbbi kutatások a sörrel kapcsolatban is azt mutatják, hogy rendszeresen, kismértékben fogyasztva hasonló hatásokat várhatunk tőle.

A sörrel kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy csökkenti a szervezetben a gyulladást, így védelmet élvezhetünk általa az ízületi gyulladással szemben.

A sör többek között komlót is tartalmaz. Ennek a gyógynövénynek antimikrobiális hatásai vannak, amely védelmet jelenthet a fogkő kialakulása ellen, sőt még az ínybetegségeket is megelőzhetjük a segítségével.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A sör még a szembetegségekkel szemben is védelmet jelenthet, különösképpen a szürkehályoggal szemben. A sör ugyanis antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a szabad gyökök kialakulásának az esélyét.

A vesekő nem más, mint apró, kemény ásványi lerakódás a vese belsejében, amely többek között kialakulhat a kevés folyadékfogyasztás miatt, de egyes ételek is ösztönzik azok létrejöttét. Kutatók úgy vélik, hogy a sör csökkenteni tudja a vesekő kialakulásának a kockázatát, mivel a sörnek vízhajtó tulajdonsága van.

A kutatók szerint a sör a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenteni tudja. A mérsékelt sörfogyasztás akár 30 százalékkal is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Számos tényező játszhat ebben szerepet, de leginkább talán a sör gyulladáscsökkentő hatása segít a cukorbetegség megelőzésében. A kutatások azt is megállapították, hogy a mérsékelt sörfogyasztás kedvező hatással van nemcsak az inzulinszintre, hanem a trigliceridszintre is.

A sör gazdag forrása a szilíciumnak, amely kulcsfontosságú a csontképződés és a csont egészségének fenntartása szempontjából. Ha szilíciumban gazdag ételeket fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy sokkal kisebb lesz a kockázata a csontritkulás kialakulásának. Szilíciumban gazdag táplálékok: zöld leveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és zöldbab.

 1. Fülöp Andráss

  Tisztelt cim!
  Gyakran olvasom a cikkeiket. Nagyon hasznosnak találom, jó dolgok vannak benne, ami az egészségre is., jó pl. feketek retek.
  /nagypapám javaslatára gyerekkorom óta használom – piros retek fele annyit sem ér!!!../
  Minden jót kivánok a szerkesztőknek 2o2o-ra is.
  tisztelettel: Fülöp András 8o éves nyugdijas

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük