fbpx

Mellrák ellen gyömbér

Asztallapon egy adag friss gyömbér, por alakú formában is, adagolókanál, a háttérben petrezselyemzöld.

A gyömbér hamarosan talán fontos szerepet játszik a mellrák kezelésében – állítják egyes tudósok Szaúd-Arábiában. Tanulmányuk igazolja, hogy a nyers gyömbérkivonat képes gátolni a mellráksejtek szaporodását. A kutatók ugyanakkor megállapították, hogy a kivonat az egészséges sejtek növekedését és szaporodását nem befolyásolja hátrányosan.

Gyömbér – gyógynövény mellrák ellen

Lehet egy növénynek hatása mellrák ellen? Igen, a gyömbér egy ilyen növény. A gyömbért világszerte fűszerként használják ételekben és italokban. Emellett azonban a gumó kitűnő forrása a szekunder növényi anyagoknak, amelyek a gyömbér gyulladásgátló, antioxidatív és daganatgátló hatásáért felelősek. Különböző tanulmányok mutatták ki az elmúlt években, milyen hatékonyan képes eljárni a gyömbér a legkülönfélébb daganatfajtákkal szemben – mindezt mellékhatások és az egészséges sejtek károsítása nélkül. Az egyik legfrissebb tanulmányban egy Szaúd-Arábiai kutatócsoport a gyömbér mellrákra kifejtett hatását vizsgálta.

A gyömbér legyőzi a mellrákot

A Journal of Biomedicine & Biotechnology oldalain publikált tanulmányban a kutatók a gyömbér nyers kivonatának hatását vizsgálták a mellráksejtekre és azok növekedésére. Érdekes volt a hatásmechanizmusok sokfélesége, melyekkel a gyömbér eljárt a rákos sejtekkel szemben. Ez arra a tényre vezethető vissza, hogy izolált hatóanyagok helyett komplett gyömbérkivonatot alkalmaztak, amelyben a gyömbér összetevőinek teljes spektruma érvényesülhetett.

A gyömbér többszörösen hat a daganatra

A gyömbér sokoldalú rákellenes hatásaihoz tartozik például, hogy a női mellben meglévő rákos sejtek számát képes csökkenteni, amennyiben a beteg sejtek ún. apoptózisát (programozott sejthalál) újra aktiválja. A gyömbér hatására ugyanis kevésbé aktívak azok a proteinek, amelyek a rákos sejtekben megakadályozzák az apoptózist. A gyömbér ezen felül gyengíti az összes gént és proteint, amelyek a rák növekedését elősegítik, miközben más géneket aktivál, amelyek a daganat előrehaladását ellensúlyozzák.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyömbér megtámadja a rákot, de az egészséges sejteket nem

A hagyományos rákterápiával szemben a gyömbér nem károsítja az egészséges szöveteket. Ezt a célzott növekedésgátló hatást, mely csupán a beteg sejtekkel szemben érvényesül, eddig még nem sikerült elérni a daganat hagyományos kezelésében.

Mellrák ellen együnk gyömbért!

Érdemes tehát a gyömbért beépíteni a napi étrendünkbe, hogy a mellrák és más daganatfajták ne is tudjanak kialakulni. A kísérletsorozatban általában 100 mg gyömbérkivonatot adagoltak testsúlykilogrammonként. A friss, nyers gyömbér azonban nem kevésbé hatékony – ellenkezőleg. Egyszerűen turmixoljunk össze naponta legalább egy körömnyi nagyságú gyömbérdarabot forró vagy hideg vízzel, esetleg adjuk a zöldturmixunkhoz, és élvezzük a gyógyító gyömbér frissítő aromáját.

  1. Én ma az ALDI-ban vásároltam, és a csiperkegombás csomagolásokon láttam rózsaszín szalagot. Utánanéztem, azt írják egész hónapban a vásárlások után támogatják a Magyar Rákellenes Ligát. És egy kis leírás is van mellette, hogy a csiperke is csökkentheti a mellrák kockázatát.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük