Fehér csészében gőzölgő kávé, mellette kávészemek.

A kávé milliók mindennapjaihoz hozzátartozik, vele indul a reggel, és sokan napközben is megisznak egyet-egyet. Az alkoholt egyesek csak alkalmanként, míg mások rendszeresebben élvezik. Tudta, hogy ezekkel az élvezeti szerekkel kiszárítja szervezetét?

A koffein kimerüléshez és dehidratációhoz vezet

A koffein, melyet a tea, kávé, különböző üdítők és a legtöbb energiaital tartalmaz, stimulálja és megterheli mind a vesét, mind az immunrendszert. Ezen kívül erős vízhajtóként is hat. A koffein egy idegméreg. Stimulálja a mellékvesét, mely aztán stresszhormonokat választ ki, és egy erős immunreakciót vált ki. A kávé rendszeres fogyasztása túlizgatja a szívizmot, és végül a szívizom kimerüléséhez, ezzel pedig szívbetegségekhez vezethet.

1 csésze kávé 3 pohár vizet használ el

A koffein eltávolításához a szervezetnek a sejtjeiből kell vizet felhasználnia. Ez celluláris dehidratációhoz és rövid távú vérhíguláshoz vezet. Ez a vérhígulás okozza azt a jó érzés, melyet sokan a kávézás után éreznek. A dehidratáció fenyegető veszélyét sajnos nem érezzük. Minden csésze kávéhoz, amelyet megiszunk, a szervezetünknek akár 3 pohár vizet kell rendelkezésre bocsátania, hogy a koffein toxinját ki tudja választani. Ez azonban nem megy anélkül, hogy a szervezet ne sérülne. A koffein ráadásul az egyetlen eddig ismert gátló anyaga a reparáló enzimeknek, amelyek a DNS károsodása után megindítják annak javítását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Alkohol és vízhiány – veszély az agynak

Az alkoholos italok fogyasztása elnyomja a vazopresszin szekrécióját, és ezáltal fokozza a celluláris dehidratációt. Túlzott alkoholfogyasztás esetén a kiszáradás veszélyes méreteket ölthet. A tipikus „macskajaj” nem más, mint az agysejtek extrém dehidratációja. Ha ez gyakrabban történik meg, az agysejtek károsodnak, és végül elhalnak.

Az alkohol által kiváltott „aszály” túlélésére a szervezetnek stresszhormonokat kell termelnie, többek között a függőséget okozó endorfinokat. Ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, tehát naponta és hónapokon vagy éveken át iszunk, a dehidratáció egyre fokozódik, és az endorfintermelés függőséget eredményező állapottá válik, amely alkoholizmushoz vezethet.

Az alkoholnak ráadásul erősen vízhajtó hatása van. Egy pohár sörrel a szervezet – a kávéhoz hasonlóan – akár 3 pohár vizet is veszít.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Sajnnos az én párom már közel 15 éve szenved skizofréniában amely alkohol fogyasztásával jár együt Nem nyilvánul ez meg semmiféle agresszióval nála csendes de akkor minden családtag elől menekül és nem szeret látni senkit Anníira magába zárkózik. hogy ilyenkor sem nem eszik. sem nem tisztálkodik- De érdekes módon mikor be kell mennie dolgozni összeszedi magát Sajnos a felettese mindig veszi rajta észre. mert nem akarja Gyerekeim diplomásak ők pontosan tudják a betegségét. A doktornő akihez jár gyógyít ahogy gyógyít már ő is belefáradt- meddig kell ezt türni.vagy váljon el az utunk az anyagiak itt nem mérvadók hisz több ingatlannal is rendelkezünk Várom válaszát!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*