A zene jót tesz a szívbetegeknek

Egy tanulmány vizsgálta a zenehallgatás hatását a szívbetegekre. E szerint a kellemes zene javítja az érfunkciót a koszorúér-betegségben szenvedőknél. Ezt mutatta ki egy szerb tanulmány, amely az Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán, Amszterdamban került bemutatásra. A legjobb eredményt akkor érték el, ha a rendszeres zenehallgatást testedzéssel kombinálták.

Sérült az ér belső fala

A szív- és érrendszeri kockázati tényezők meglétekor, illetve a szív- és érrendszeri betegségeknél az endotélium, tehát az erek belső fala veszít a működőképességéből. Mivel az endotélium a véredények számára főleg nitrogén-monoxid (NO) képzésével játszik fontos szerepet, ma az endotélfunkció javítása fontos terápiás cél a szívkoszorúér-betegeknél.

Edzés, edzés zenével, csak zene

Az aktuális tanulmányban 74 stabil koszorúér-betegségben szenvedő beteget vizsgáltak. Az endotélfunkciót különböző vérértékek – mint például nitrogén-oxidok (NOx) vagy xantin-oxidáz (XO) – alapján mérték. A kísérletben résztvevőket három csoportba osztották: az első egy orvosilag felügyelt fitneszedzést végzett, a második ugyanezt az edzésprogramot végezte, és ehhez naponta 30 perc egyénenként preferált zenét hallgatott. A harmadik csoport csak a zeneprogramot végezte.

Jobb nitrogénértékek

Három hét múlva a zenecsoportban és a kombinált zene-edzéscsoportban az NOx-értékek emelkedtek, és a legjobb eredmények a zene és a mozgás kombinációjánál mutatkoztak. Az XO-értékek mindhárom csoportban csökkentek, legjelentősebben megint csak abban a csoportban, amely a mozgásprogramot és a zenét összekapcsolta. A fizikai terhelhetőség a zene-edzéscsoportban 39%-kal javult, az edzéscsoportban 29%-kal, míg a csak zenét hallgató csoportban 19%-kal.

Endorfinok felszabadulása

Annak, hogy a kellemesnek megélt zene hallgatása hozzájárul az endotélfunkció javulásához, az endorfinok felszabadulásához lehet köze, illetve azok NO-képzésére gyakorolt hatásához. Az, hogy erre milyen zene alkalmas, kizárólag a személyes preferenciák függvénye, lényeg, hogy a zenét mindenképp kellemesnek és lazítónak érezzük.