fbpx

Mezei iringó, más néven ördögszekér

Mezei iringó (Eryngium campestre) tüskés levelei és virága.

A mezei iringó (Eryngium campestre) ismerős lehet az európai emberek számára, hiszen egy itt is meglehetősen elterjedt és népszerű növényről van szó. A mezei iringó nemcsak a külsejével hívja fel azonban magára a figyelmet, hanem gyógyhatása miatt is érdemes megjegyeznünk a nevét. Nevezik még beszédes ördögszekérnek is. Ezt az elnevezést onnan kapta, hogy amikor tövestől kiszakad a növény a földből, akkor a szél messzire elgörgeti azt. A mezei iringó további elnevezései: ördögszekér, szamárkóró, ördögrakolya, ördögnadrág, iringófű, macskatövis, szúnyogtövis, szamártövis. A mezei iringónak tüskés levelei vannak, emiatt a bogáncshoz hasonlít. A növény termése fehér, amelyet hártyás pikkelyek borítanak. Virágai ernyőkben nyílnak és sötétlila színben pompáznak.

Ez a gyógynövény kedveli a száraz gyepet, a legelőket, a homok- és löszpusztákat, száraz, laza, meleg, meszes talajokon éldegél. Júliusban kezdi bontogatni csodaszép szirmait és egészen októberig találkozhatunk vele. Kiskertünkbe is bátran ültethetjük, hiszen nem egy igényes növény.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyógyításra a növény gyökereit és leveleit használhatjuk fel, mivel az értékes hatóanyagokat – szerves savak, szaponinok, flavonoidok – ezek a részei tartalmazzák.

A népi gyógyászat szerint a mezei iringó gyökere eredményesen gyógyítja a hólyag- és a vesebántalmakat, de kőképződés ellen is be lehet vetni. Emellett csillapítja a köhögést és csökkenti a hörghuruttal járó kellemetlen tüneteteket.

Karógyökere a petrezselyemre emlékeztet, amelyből régebben főzetet készítettek és azt epehajtó szerként fogyasztották. A levelét is felhasználták, mégpedig teát készítettek belőle, amit aztán gyermekeknek adtak szamárköhögés ellen. Mire használták még régebben? Kezeltek vele emésztési gyengeséget, de emésztési zavarokra és emésztésserkentőként is alkalmazták. Gyógyítottak vele gyomorrontást, légcsőhurutot, de köptetőként is felhasználták. Gyakran vetették be fájdalomcsillapítóként is. Érdekes, hogy ezt a gyógynövényt izzasztóként, de izzadásgátlóként is felhasználták. Manapság és régebben is egy kiváló vizelethajtó gyógynövénynek tartották, tartják számon.

A gyógynövény levelei a húgyúti gyulladások egyik legkiválóbb ellenszere lehet. A mezei iringót vese- és hólyagpanaszok esetén alkalmazzák, mégpedig vizelethajtó szerként. A gyökérzete is használható, mivel görcsoldó és nyálkaoldó hatással rendelkezik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük