fbpx

Mi az a glutation és hogyan növelhetjük a szintjét?

Egy kék háttér előtt a glutathione felirat és a glutation kémiai összetételét mutató ábra, melyre egy kéz fehér tollal rámutat.

A glutation neve érdekesen hangzik, pedig az emberi szervezetben is megtalálható, sőt állatokban, növényekben és a gombában is előfordul. A glutation voltaképpen egy antioxidáns, amely védelmet jelent a sejtek számára a károsodásokkal szemben.

Amennyiben megfelelő a szervezetünkben a glutationszint, úgy kisebb az esélyünk a betegségek kialakulására. Viszont ez fordítottan is igaz, ha betegek vagyunk, a glutation szintje is csökken a szervezetünkben. Az alacsony szint összefüggésben áll a szívbetegségek, a daganat, a cukorbetegség, a fertőző betegségek, de akár a demencia kialakulásával is.

A glutation tehát a szervezetünkben termelődik. Ha változtatunk az étrendünkön, jelentősen befolyásolhatjuk a mennyiségét is. Jó hír, hogy nagyon sok olyan táplálék van, melyek megnövelhetik ennek az anyagnak a szintjét. Ilyen például a grapefruit, a kelkáposzta, a hagyma, a fokhagyma, a fejes káposzta, az avokádó vagy a brokkoli.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Más táplálékokkal is segíthetünk a glutationszint növelésében. Például az olyan ételek fogyasztásával, amelyek ciszteinben gazdagok. Ezek többek között a pulykahús, a hüvelyesek, a sajtok, a tojás és a napraforgómag.

De akkor is javíthatunk a glutation szintjén, ha elegendő omega-3 zsírsavat fogyasztunk. Létfontosságú ez az anyag, hiszen számos vonatkozásban pozitívan hatnak az egészségünkre. Az ízületei betegeknél például csökkenti a fájdalmakat, mégpedig úgy, hogy minimalizálja a gyulladás szintet. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak a halak, a diófélék és a magvak.

Szervezetünknek B-vitaminokra is szüksége van. Kiemelkedő a jelentőségük az idegrendszer megfelelő működésben és az energiatermelésben. Jelentős szerepet játszanak a zsírok, a szénhidrátok, a fehérjék anyagcseréjében, illetve ezek energiává történő átalakításában. A B-vitaminok közül a B12-vitamin játszik kiemelkedő szerepet a glutation-anyagcserében.

A C-vitamin egy olyan antioxidáns vitamin, amely nélkülözhetetlen számos élettani funkcióban. Hozzájárul a megfelelő immunfunkcióhoz, de glutation termelődését is segíti.

Vitaminok közül még az E-vitamin is nagyon fontos szerepet tölt be a glutationtermelésben. Amennyiben rendszeresen fogyasztunk E-vitaminban gazdag táplálékokat, támogatjuk, hogy a szervezetünkben megfelelő legyen a glutation szintje.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.