fbpx

Mi nem tetszik a veséknek?

Kék ég háttér előtt női kéz tart egy füves területet, amelyből két vese formájú fa nőtt ki.

Minden szervünk nagyon fontos, hiszen ha az egyik is megbetegszik, azt azonnal megérezzük. A vesénkre is vigyáznunk kell. Igaz, hogy kettő van belőle, de ha kerülünk néhány dolgot, táplálékot, akkor valószínűleg életünk végéig sem lesz baj ezzel a páros szervünkkel. Mutatjuk is, mit ne együnk és igyunk, ha szeretnénk megőrizni a vesénk egészségét!

Fehérjére éppúgy szükségünk van, mint zsírokra és szénhidrátokra, azonban a túl sok fehérje nem tesz jót a veséknek, azok működésének és egészségének. Amennyiben már nem működik jól a vesénk, akkor a túl sok fehérjével csak túlterheljük ezt a szervünket.

A dohányzás nemcsak nagyon egészségtelen, de oka lehet a szívbetegségek, a rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Ha valaki cukorbeteg, akkor pedig a vesebetegség kockázata nő meg jelentősen. A dohányzás ráadásul lassítja a vesékben a vér áramlását.

A mértéktelen alkoholfogyasztás nemcsak májkárosodást, hanem vesebetegséget is okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A dehidratáció és a kiszáradás senkinek, pontosabban egyik szervünknek sem jó, különösen a vesék érzékenyek erre a problémára, hiszen ha keveset iszunk, akkor a vesék működése és egészsége kerül veszélybe. Naponta legalább két liter vizet kellene ahhoz meginnunk, hogy a veséink tökéletesen működjenek. A vizelet sokat elárul arról, hogy mennyi folyadékot is fogyasztunk. Ha a vizelet sötét színű és kellemetlen az illata, akkor nem ittunk eleget.

A gyógyszerek nemcsak a májra vannak káros hatással, hanem a vesék sem igazán tolerálják ezeket a szereket. Próbáljunk minél kevesebb gyógyszert fogyasztani és csak a legszükségesebbeket szedni.

A sok edzés miatt olyan vegyület kerülhet a szervezetbe, a véráramba, amely károsíthatja a veséket. Napjainkban olyan kutatási eredmények láttak napvilágot, hogy a közepes intenzitású edzés a legegészségesebb. Ha túl sokat edzünk, azt a szervezet sem tolerálja, ezzel csak rosszat teszünk, egyáltalán nem az egészségünket óvjuk vele.

A különféle fertőzéseket baktériumok, gombák és vírusok okozzák. Egyes fertőzések súlyos károkat is okozhatnak a vesékben, ezért nagyon lényeges, hogy erősítsük az immunrendszerünket, hogy minél kisebb legyen az esélye a fertőzések kialakulásának.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Kicsit veszélyes, de le merem írni: a vesénknek jobb egy korsó sör, mint egy pohár bor. A szűretlen, pasztőrözetlen sörben még értékes anyagok is vannak.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük