fbpx

Miért rossz szokás a körömrágás?

Körmét rágja egy nő.

Bizonyára találkozott már olyan emberrel, aki rendszeresen tövig rágja a körmeit. Ha Ön is ilyen egészségtelen szokással küzd, jobban teszi, ha lemond erről a káros viselkedési formáról, mert a körömrágás nagyon egészségtelen szokás.

A körömrágás kialakulása általában a gyermekkorba nyúlik vissza, de vannak olyan személyek, akik felnőttként kapnak rá. A körömrágásnak oka lehet a stressz, a szorongás, de egy kényszeres cselekvés is lehet, sokan pedig azért rágják a körmüket, mert nyugtalanok vagy éppen unatkoznak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A körömrágás ártalmatlan cselekvésnek tűnik, pedig nem az, hiszen ezzel a cselekvéssel baktériumok és gombák kerülhetnek a véráramba, ami fertőzést okoz az emberi szervezetben.

A köröm alatt olyan baktérium tanyázhat, mint az E.coli, ami gyomor és bélrendszeri problémákat generálhat. A köröm alatt még akkor is lehetnek gombák és baktériumok, ha szabad szemmel nem látjuk azokat. Ezért nagyon veszélyes a körömrágás, hiszen aki ezzel a rossz szokással küzd, nem tudhatja, hogy éppen mivel fertőzi meg saját magát.

A körömrágással vírusokat is bevihetünk a szervezetünkbe, ami az immunrendszer gyengülését idézi elő. Nemhiába hangoztatják, hogy mindig – influenzaszezonban pedig különösen – nagyon fontos az alapos kézmosás. Ha valaki nem mos kezet és mellette még a körmeit is rágja, nagyon nagy veszélynek teszi ki saját magát.

A körömrágás a fogakat és az ínyt is károsíthatja. Hiszen ezzel lekophat a fogzománc, illetve az íny szövete is károsodhat, gondoljunk csak arra, ha egy éles körömdarab felsérti az ínyt. De nemcsak az íny szövete károsodhat, hanem így ismét baktériumok, vírusok és gombák kerülhetnek a szervezetbe, melyek sokféle krónikus betegség okozói lehetnek.

Kutatások igazolják, hogy azok a személyek, akik rendszeres tövig rágják a körmöket, sokkal hajlamosabbak a különféle fertőzésekre és nagyobb eséllyel gyengül le az immunrendszerük, ami további fertőzések kialakulását generálhatja a szervezetben, illetve más, komolyabb betegségek kialakulásához is vezethet.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük