Fiatal nő egy rózsaszínű rágógumit tesz a szájába.

Úgy tűnik, a rágózás migrénhez vezethet. De miért? A rágógumi igénybe veszi az állkapocsízületet, ami már önmagában is fejfájást okozhat, azonban ezen felül édesítőszerként aszpartámot is tartalmaz. Az aszpartámról tudott dolog, hogy az idegsejteket tartósan károsítja. Ha migrénben szenvedünk, és eddig gyakran fogyasztottunk cukormentes rágógumit, tegyünk egy próbát, és próbáljunk meg következetesen lemondani róla.

Egyszerűen ne rágózzunk!

Egyeseknél a migrénnek egész egyszerű oka van, ahogy dr. Nathan Watemberg, a Tel-Aviv-i Egyetem orvosa megállapította. Feltűnt neki, hogy a legtöbb krónikus migrénben szenvedő kiskorú páciense túlzott mértékben rágógumizott, akár 6 órát is naponta. Megkérte őket, hogy hagyjanak fel ezzel a szokással egy hónapig: a panaszok elmúltak. Ekkor dr. Watemberg és munkatársai egy tudományos vizsgálatot folytattak 30 önkéntes 6-19 éves résztvevővel. Mindannyian migrénben vagy krónikus fejfájásban szenvedtek, és naponta rágógumiztak – legalább 1-6 órán keresztül.

Ha nincs rágó – nincs migrén

Egy rágó nélküli hónap után a résztvevők közül 19-en arról számoltak be, hogy a panaszaik teljesen megszűntek, heten jelentettek lényeges javulást a gyakoriságban és a fájdalom intenzitásában. A gyerekek és fiatalok közül 26-an hajlandók voltak a hónap letelte után tesztjelleggel újra elkezdeni a rágózást. Panaszaik néhány napon belül visszatértek. Dr. Watemberg két lehetséges magyarázatot nevezett meg erre: az állkapocsízület túlzott igénybevételét, valamint az aszpartámot.

Túlterhelt állkapocs is okozhat migrént

Az alsó és felső állkapcsot összekötő ízület a testünk leggyakrabban használt ízülete. Ennek az ízületnek a túlzott igénybevétele fejfájást vált ki.

Aszpartám mint migrént kiváltó?

Egy további tényező, mely a rágózás káros hatásához hozzájárul az aszpartám, mellyel gyakran édesítik a rágógumikat, de az üdítőket és sok diétás terméket is. Az aszpartámnak neurotoxikus hatása lehet, tehát – megfelelő mennyiségben – egy idegméregről van szó. Már 1989-ben megállapították amerikai tudósok egy 200 résztvevővel végzett tanulmányban, hogy az aszpartám migrént válthat ki.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az aszpartám megtámadja az idegsejteket

A fejfájásos betegségek, ahogy a migrén is, neurológiai betegségek, tehát összefüggnek az idegrendszerrel. Egy 2013-as lengyel tudományos munkában megmutatták a kutatók, az aszpartám konkrétan hogyan károsíthatja a központi idegrendszert. Az édesítőszer a szervezetben fenil-alaninná, aszparginsavvá és metanollá alakul. A túlzott fenil-alanin-bevitel fontos aminosavak transzportját blokkolja az agyban, ami következésképp egy zavart dopamin- és szerotonin-háztartáshoz vezet. Ezt az állapotot a migrénes betegeknél is megfigyelték.

Az aszparginsav nagy dózisban az idegsejtek hiperingerlékenységét idézi elő. Ez előbb-utóbb degenerációhoz, és végül az agyban lévő ideg- és gliasejtek halálához vezet. Következésképpen nem meglepő, hogy az aszpartám nevű idegméreg képes migrént kiváltani.

Ezért ha krónikus migrénben szenvedünk, akkor először is messze kerüljük el a rágógumit, vizsgáltassuk meg az állkapocsízületünket, és vásárláskor figyeljünk a késztermékek és italok lehetséges aszpartámtartalmára.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*