fbpx

Milyen immunproblémák léteznek?

Türkiz színű deszkaasztalon fakeretes fekete tábla "LUPUS" felirattal, körülötte sztetoszkóp, gyógyszeradagoló doboz tele pirulákkal, vaskos könyv, gyógyszeres doboz.

Az immunrendszer egyik kiemelt feladata, hogy megvédje a szervezetet a kórokozókkal, illetve a betegségekkel szemben. Az immunrendszer alul is működhet, de a túlműködés is jellemző lehet rá, amikor is a saját sejtjei, szervei és szövetei ellen fordul és így okoz akár komoly megbetegedést is.

Amikor valaki állandóan arra panaszkodik, hogy száraz a szeme, akkor is lehet immunrendszeri betegségre gyanakodni. Ennek a betegségnek nem más a neve, mint Sjögren-szindróma, amely nemcsak homályos látást, hanem szaruhártya-károsodást is okozhat.

A depresszió is jelezheti, hogy valami gond van az immunrendszerrel és annak működésével. Ilyenkor az immunrendszer csökkenti az olyan anyagok szintjét a szervezetben, mint a szerotonin, amelynek az a feladata, hogy jó hangulatot teremtsen. A testmozgással azonban növelhetjük a szerotoninszintet, csökkenthetjük a szervezetben a gyulladást és ezzel enyhítjük a depresszió tüneteit is.

Az ekcéma nem más, mint egy allergiás reakció, amely a hiperaktív immunrendszer jele is lehet. A pikkelysömör és az ízületi gyulladás is a hibás immunrendszerhez kapcsolódik. Ilyenkor az immunrendszer gyulladásos válaszai támadják meg a bőrsejteket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyomorhoz és a bélrendszerhez kapcsolódó tünetek is a nem megfelelően működő immunrendszerhez köthetők. A hasmenés, a hasfájás, a puffadás és a fogyás olyan betegségekhez kapcsolódnak, mint a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás vagy éppen a lisztérzékenység.

A hideg kezek és lábak a Raynaud-kór tüneteihez sorolhatók. Ilyenkor a vér áramlása a hideg miatt lelassulhat, ez pedig a végtagok hidegségét és elszíneződését eredményezheti. Ez egy autoimmun betegség, amely gyakran kísérő betegsége a pajzsmirigy-alulműködésnek.

Immunrendszeri betegség a lupus is, ilyenkor a beteg fényérzékenységet tapasztalhat. A napfény fel is erősítheti ennek az autoimmun betegségnek a tüneteit. Mindenkinek fontos a nap- és a fényvédelem, de egy lupusban szenvedő betegnek kiemelten figyelnie kell a fényvédelemre.

Az ízületi gyulladás merev, duzzadt és fájdalmas ízületeket eredményez. Ilyenkor az immunrendszer az ízületek szöveteit nem ismeri fel és azokat támadja rendületlenül.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük