fbpx

Milyen jelei vannak a túl sok sófogyasztásnak?

Sótartóból kiömlő só az asztalon.

Azt már mindenki nagyon jól tudja, hogy a túl sok só rombolja az egészséget. Teljesen sem szabad megvonnunk magunktól, azonban túlzásba sem szabad esni a fogyasztásával, hiszen rengeteg kellemetlen betegséget és tünetet okozhat.

Milyen jelekből vehetjük észre, ha túl sok sót vettünk magunkhoz? Az egyik jel az úgynevezett agyi köd. A só nagymértékben befolyásolja az agy működését. A kutatók azt a felfedezést tették, ha a 65 évnél idősebbek túl sok sót fogyasztanak, mintegy 30 százalékkal nagyobb az esélye a kognitív hanyatlásnak.

Nagyon sok étel van, ami után megszomjazunk. Ha valaki állandóan szomjas, akkor meg kell nézni, hogy nem eszik-e túlságosan fűszeres és egészségtelen ételeket. A só felborítja a szervezetben az elektrolit-egyensúlyt, ezért van az, hogy a túl sok sós ételt fogyasztó személy állandóan inna, mert mindig szomjas.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha reggelente úgy ébred, hogy meg vannak dagadva a végtagjai, vagy az arca fel van puffadva, vagyis ödémák alakulnak ki Önnél, akkor ez is egy biztos jele lehet annak, hogy vissza kell venni a sófogyasztásból.

A túl sok só akadályozza a megfelelő veseműködést, és ez jelentősen megnövelheti a fehérje jelenlétét a vizeletben. Ha a vizeletében rendszeresen jelen van a fehérje, azt jelezheti, hogy a veséi nem működnek kielégítően. A vesebetegeknek sem árt betartani a diétát, amely szigorúan előírja a csökkentett sótartalmú ételek fogyasztását.

A gyomorfekély jelentősen megnövelheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A sok sófogyasztás is előidézheti a gyomorfekély kialakulását, de az egyéb, fűszeres ételeket is kerülni szükséges, ha valaki ebben a betegségben szenved.

Az extra sóbevitel drasztikusan is megemelheti a vérnyomást. A tartósan magas vérnyomás jelentősen károsítja a szív- és érrendszert, illetve megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázatát.

Amennyiben úgy érzi, hogy túl sok sót fogyaszt, mindenképpen tanácsos csökkenteni a mennyiségen. Az egészséges táplálkozás nagyon sok betegségtől, így a fent felsorolt egészségügyi problémáktól is megóvhat bennünket.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük