fbpx

Milyen okai lehetnek, hogy kardiológushoz kell mennünk?

Egy EKG-lapon piros szív, rajta fonedoszkóp.

Ahogy idősödünk, úgy egyre nagyobb az esélyünk arra, hogy a szívünk is megbetegszik. De ennek nem kell, feltétlenül így lennie, hiszen ha egészséges életmódot folytatunk, ha tájékozottak vagyunk, azaz tudjuk, hogy mikor, mit kell tennünk a szívünk védelmében, akkor egyáltalán nincs okunk aggodalomra.

A szív egészsége sok minden miatt kerülhet veszélybe. A cikkben néhány olyan okot sorolunk fel, amikor indokolt lehet a kardiológus felkeresése, még abban az esetben is, ha egyébként semmilyen panaszunk nincs, hiszen a szívbetegség már akkor is jelen lehet, ha még nem okoz tüneteket.

A stressz és a szorongás károsan hat a szív működésére. Ha túlságosan stresszes életet folytatunk, akkor érdemes felkeresni először egy kardiológust, aki megvizsgálja és megállapítja, hogy a sok feszültség okozott-e már problémát.

Ha sokat szorong, akkor pedig először a háziorvost szükséges megkérdezni, aki további vizsgálatokat rendelhet el és a megfelelő szakemberhez irányítja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kardiológushoz akkor is érdemes fordulni, ha a családban van szívbeteg, hiszen ezek a betegségek is örökölhetők.

Az életkor is szerepet játszik, ezért elővigyázatosságból negyvenéves kor fölött mindenképpen érdemes felkeresni egy kardiológust egy alapos vizsgálat céljából, hiszen ilyenkor már megnő a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A dohányosok számára tudatosítaniuk kell, hogy a káros szokásukkal komolyan növelik a megbetegedés kockázatát. Ajánlatos volna megfontolniuk a leszokást, mivel a cigaretta az egyik legkárosabb dolog a világon, mérhetetlenül nagy károkat okozhat mind a szív, mind az érrendszer számára. Amennyiben Ön dohányzik, kontrollvizsgálat céljából érdemes felkeresnie egy szakembert, aki áttekintést adhat a szíve és érrendszere állapotáról.

A szívbetegségek kialakulásában nagy szerepe van a vérnyomásnak és koleszterinszintnek is. Ha Önnél mindkettő érték magas, akkor nemcsak azért szükséges a kardiológusát felkeresni, hogy felmérje, vajon ezek a rizikótényezők mennyire vannak hatással a szívére és milyen kockázatokat rejtenek magukban, hanem azért is, hogy megbeszéljék a terápiát és egy egészséges étrendet alakítsanak ki.

Amennyiben Önnek szívzöreje van, akkor az is alapos kardiológiai kivizsgálást igényel, hiszen ez utalhat arra is, hogy probléma van a szívbillentyűjével, ezt azonnal orvosolni kell, mielőtt nem alakul ki nagyobb baj.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük