Idős néninek egy pohár vizet ad otthonában felnőtt unokája.

Elérkezett a várva várt nyár. Az emberek többsége nagyon szereti, amikor hétágra süt a nap, hiszen ebben az évszakban sokan veszik ki a jól megérdemelt szabadságukat és töltik ezeket a napokat a tengerparton vagy valamilyen folyó mellett, vagy valahol máshol nyaralnak. Ha nem is szeret mindenki vízpart mellett pihenni, az közös ezekben az emberekben, hogy szeretnék azt a néhány napot kellemesen, többnyire a szabadban tölteni és egyáltalán nem arra áhítoznak, hogy esős, borongós, szeles legyen az időjárás, amely nem csupán a vakációt, hanem az ember hangulatát is pillanatok alatt romba döntheti.

A kánikulának azonban sokan nem örülnek. Ennek sok oka lehet. Valakinek az év legmelegebb időszakában jön ki az allergiája, vagy a vérnyomása miatt nem bírja a tikkasztó hőséget, vagy a kora miatt teher számára a nyári forróság. Az idősebb emberek valóban nagyon nehezen viselik a magas hőmérsékletet, főleg ha még ágyhoz is vannak kötve valamilyen betegség vagy műtét miatt.

A legjobb, amit tehetünk, hogy mindenki saját maga gondoskodik idős szerettéről, hogy a nyári napok elviselhetők legyenek számára. Szellőztetni reggel és késő este érdemes, napközben, amikor odakinn tombol a kánikula, jobb bezárva tartani az ajtókat és az ablakokat. Érdemes a sötétítő függönyöket mindig behúzni azokban a szobákban, ahová éppen besüt a nap. A levegő mozgatására a ventillátorok tökéletesen megfelelnek, de ezektől nem igazán lesz hűvösebb levegő a szobában. Naponta érdemes több alkalommal is lezuhanyozni, ezzel is valamennyire lehűthetjük a testünket. A folyadékfogyasztásra fokozottan ügyelni szükséges. Kínáljuk meg idős rokonunkat akkor is, ha ő maga nem kér inni. Az idősek nemcsak elfelejtenek inni, de sok esetben nem is éreznek szomjúságot, így azonban könnyen dehidratáltakká válhatnak, sőt ki is száradhatnak.

A nagy melegben sokan egész nap szinte semmit sem esznek. Lehet, hogy idős hozzátartozónk nem kívánja a meleg ebédet, ne is erőltessük, de azért egész nap nem lehet éhen sem lenni. Daraboljunk fel számára friss zöldségeket, gyümölcsöket, kínáljunk neki könnyű uzsonnát, egy kis kekszet, de semmiképpen se adjunk neki a tápláló élelmek helyett édességeket, desszerteket. Minimalizáljuk a napi kávéfogyasztást, alkoholt legfeljebb csak az esti órákban töltsünk neki, mivel ezek is megnövelik a szervezet dehidratációjának kockázatát és még kiszáradást is okozhatnak. Ha idős szerettünk mégsem akar napközben enni a nagy melegre hivatkozva, akkor készítsünk számára tápláló turmixokat. De akár a leveseket is leturmixolhatjuk, és ezeket kissé behűtve – főleg a gyümölcsleveseket – lehet felszolgálni számára. Egyes idős emberek pedig átesnek a ló túloldalára és túl sokat esznek, azonban ez is megterheli a meleg miatt egyébként is legyengült szervezetüket. Próbáljuk őket meggyőzni, hogy legalább ne zsíros és sós ételeket, hanem könnyű, alacsony kalóriatartalmú táplálékokat vegyenek magukhoz. Ez lehet egy könnyű zöldségleves, sovány hús vagy hal salátával.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben idős rokonunk csak keveset mozog, vagy netalántán fekvőbeteg, akkor csak szellős ruhát adjunk rá, de egy könnyű pléd legyen a közelében, mert azért másképp érzékeljük a hőmérsékletet ágyban fekve és másként akkor is, ha állandóan mozgásban vagyunk. Ha az idős egyén nem képes önmaga ellátására, akkor napközben két-három alkalommal is végigtörölgethetjük a testét egy nedves törülközővel, persze a reggeli és az esti fürdést is soha ki nem hagyva. Jó megoldás az is, ha kisebb nejlonzacskót vízzel megtöltünk, berakjuk egy nagyon rövid időre a fagyasztóba, hogy éppen csak kicsit hideg legyen, és ezzel hűtjük le kicsit a testét. Azonban csak óvatosan szabad a bokához vagy a csuklóhoz helyezni ezeket a zacskókat, mert lehet, hogy éppen ezt a hűtési formát egyáltalán nem is igényli idős hozzátartozónk, mivel idősebb korban az emberek egyébként is fázósabbak, még a meleg ellenére is.

Ha idős szerettünk szeret otthonról kimozdulni, figyelmeztessük őt, hogy soha ne a legforróbb napszakban támadjon kedve útra kelni. Ha úgy dönt, hogy a barátaival beül egy moziba, vagy csak szeretne velük kicsit együtt lenni, akkor javasolhatunk számára olyan helyet, ahol van légkondicionálás, illetve kérjük meg arra, hogy ilyen esetekben vékony, szellős, világos ruházatot viseljen, legyen rajta egy nyári kalap, esetleg napszemüveg, de vihet magával napernyőt, amelyre még támaszkodhat is, ha elfárad. Hívjuk fel rá a figyelmét, hogy ne csak akkor igyon, ha szomjas, hanem legalább félóránként pótolja szervezete folyadékszükségletét, és vigyen magával egy kis palackban vizet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*