Egy csokor sárgarépán van egy fekete szemüveg, utalva ezzel a karotinoidok fontosságára szemünk egészségének megóvása érdekében.

Életünk során fontos, hogy ügyeljünk az egészségünkre. A szemünk egészsége is fontos. Milyen szembetegségek jelentkezhetnek fiatalabb és idősebb korunkban? A szürkehályog, a zöldhályog, az öregszeműség, a makuladegeneráció, a diabéteszes retinopátia, a szárazszem-szindróma, illetve szembetegségnek számít az is, ha a látótérben foltokat látunk. Mivel a szembetegségek egy része semmilyen fájdalommal nem jár együtt, csak némi kellemetlenséggel, ezért érdemes egy-két évente a szemészeten megjelenni. Szemüvegeseknek ajánlatos ennél gyakrabban felkeresni szemész szakorvost, mivel az időben felfedezett szembetegségek lehetővé teszik a kezelés azonnali megkezdését, ami a látásvesztés kockázatát jelentős mértékben képes lecsökkenteni. Amennyiben már mi magunk is úgy érezzük, hogy szemüvegre van szükségünk, ne a sarki árustól szerezzük azt be, mert lehet, hogy nagyon olcsón kínálja a szebbnél szebb és divatosabb okulárékat, de minden valószínűség szerint csak rosszat teszünk magunkkal, ha a zugárus gyanús árucikkeiben megbízunk. Javaslom, hogy inkább optikai szaküzletben vásároljunk szemüveget, miután a szakorvos felírta a megfelelő dioptriát számunkra. Még napszemüveget sem mindegy, hogy honnan veszünk, hiszen egy nem megfelelő minőségű napszemüveg sokkal többet árt szemünk egészségének, mintha egyáltalán nem bújnánk a szikrázó napsütésben sötét lencsék mögé. A szemüvegesek gondoskodjanak szemüvegük tisztaságáról, a maszatos lencsék hunyorgásra késztetnek, ami megint csak nem tesz jót látószerveink egészségének. Aki mindennap több órán keresztül kénytelen a számítógép monitorjára fókuszálni, legalább 2-3 óránként tartson egy kevés szünetet és alaposan tornáztassa meg a szemeiit. Olvasni csak megfelelő fényforrás mellett olvassunk, mert a sötétben olvasásnak nincs értelme, és a látásunknak sem teszünk ezzel jót.

Szemünket legjobban a megfelelő vitaminokkal védhetjük. A makuladegeneráció kialakulásának egyik oka, ha nincs elegendő antioxidáns vegyület a szervezetünkben. Ezt a betegséget nagy valószínűség szerint kivédhetjük, ha rendszeresen fogyasztunk A-, C- és E-vitamint, illetve luteint, béta-karotint és zeaxantint, más néven karotinoidokat. A karotinoidok szintén antioxidáns vegyületek, amelyek szintén kitüntetett szerepet játszanak a makuladegeneráció kialakulásának megelőzésében. Béta-karotin nagy mennyiségben található a sárgarépában, a narancsban, a cseresznyében, a dinnyében, a tökben, a paradicsomban és az őszibarackban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lutein antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, így meggátolja a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok kialakulását. Ezért többek között a szemünk egészségét is biztosítani tudja. Az emberi szervezet nem képes a luteint előállítani, ezt zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával vagyunk képesek biztosítani szervezetünk számára. Luteinforrások: spenót, brokkoli, cukkini, kelkáposzta, zöldborsó, kukorica. A zeaxantin a luteinnel karöltve képes arra, hogy élesen lássunk, hiszen ez a kettős a retinában található sárgafolt alkotója. Emellett mindkettő védelmet nyújt a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulása ellen. A zeaxantin a luteinhez hasonlóan egy kitűnő antioxidáns, amely szintén megakadályozza a szabad gyökök károsító hatásainak kialakulását, és a retina membránjainak fénnyel szembeni védelméhez is hozzájárul. Ha nincs elegendő zeaxantin a szervezetünkben, akkor a látásunk homályossá válik, illetve csökkenhet is a látásunk, de akár látásvesztéssel is számolnunk kell. Zeaxantin legnagyobb mennyiségben a kukoricában található.

A C- és E-vitamin szintén kitűnő antioxidánsok, amelyeket zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe. C-vitamin-források: citrusfélék, eper, dinnye, ananász, mangó, paradicsom, paprika, kelbimbó, káposztafélék, karfiol. Miben található E-vitamin? Többek között a növényi olajokban, a búzacsírában és a zöld leveles zöldségekben.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Fontos az egészségem,és a szeretteimé is,így természetesen minden érdekel,ami az egészségünkket szolgálja!!!!!!!!!!!!!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*