fbpx

Mire vigyázzunk, ha pajzsmirigybetegek vagyunk?

Fehér köpenyes férfikéz vizsgálja egy nő nyakát.

Azok, akik pajzsmirigy-rendellenességgel küzdenek, számos, a betegséggel összefüggő egészségügyi panasztól is szenvedhetnek. Ilyen például a súlyprobléma, a hangulatingadozások, az alvászavarok, a kognitív problémák és egyes betegségek esetében még az is problémát jelenthet, hogy megbirkózzanak a napi feladataikkal.

A pajzsmirigy nem más, mint egy endokrin mirigy a szervezetben, amely a pajzsmirigyhormonok termelésében vesz aktívan részt. A hormonok egyik legfontosabb funkciója a test anyagcseréjének a szabályozása. A pajzsmirigy az energiatermeléshez is hozzájárul, ezt az energiát aztán az egész szervezet hasznosítani tudja. A pajzsmirigy működésének bármilyen nemű és formájú változása hatással van a szervezet energiaszintjére, a keringésre, a vércukorszintre, a test növekedésére és fejlődésére, de még az immunrendszer működésére és egészségére is.

Többféle pajzsmirigybetegség is létezik, de a legtöbben alulműködő és túlműködő pajzsmirigytől szenvednek. A pajzsmirigybetegség oka lehet, ha nincs elegendő jód a szervezetünkben. Autoimmun betegségként is megjelenhet, ilyen például a Hashimoto-kór. Jódindulatú csomók és úgynevezett göbök is kialakulhatnak a pajzsmirigyben. Egyes gyógyszerek és genetikai rendellenességek következtében is kifejlődhetnek ezek a betegségek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A pajzsmirigy-alulműködésnek és a pajzsmirigy-túlműködésnek is sok-sok tünete lehet. Amennyiben pajzsmirigy-alulműködésben szenvedünk, úgy meg kell küzdenünk a száraz bőr és haj problémájával, számolnunk kell súlygyarapodással, székrekedéssel és még hidegintolerancia is kialakulhat. A betegség következtében puffadhat az arc, megjelenhet a depresszió, az állandó fáradtság és a női ciklussal is lehetnek gondok, ami bő vérzést jelent.

A pajzsmirigy-túlműködés is okozhat kellemetlen tüneteket, ilyen például a hajhullás, a szemek kidülledése vagy éppen a gyors szívverés. Ha az utóbbi időben sokat fogytunk, hőintolerancia alakult ki nálunk, vagy a ciklusunkkal voltak gondok, akkor is lehet erre a betegségre gyanakodni. További tünet lehet még az alvási nehézség is.

Mire vigyázzunk, ha pajzsmirigybetegek vagyunk? Szedjük rendszeresen a gyógyszereinket, ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, mindennap aludjunk legalább 6-8 órát, rendszeresen mozogjunk, és mindenképpen kerüljük a feldolgozott élelmiszereket.

 1. Na ez a legnagyobb kérdés: hogyan aludjunk naponta 6-8 órát, még ha altatóval is.
  Bármilyen javaslatot végtelen hálával fogadok, és ki próbálom.Csak a rémálmoktól és alvatlanságtól szabadítson meg valaki.

  1. Kedves Kata!
   Nekem az vált be, hogy – szokásomtól eltérően – este fél 8 körül lefekszem aludni. Meghallgatom az ilyenkor szokásos rádió műsorokat egy kis rádión, ettől szinte reflexszerűen legkésőbb 8 órakor elalszom.
   Igaz, hogy 4 órakor rendre felébredek, de addigra 8 órát aludtam. Ezt hónapok óta csinálom, és bevált.
   Azelőtt volt, hogy egyetlen percet sem aludtam éjjel.
   Sok szerencsét kívánok a kipróbáláshoz!
   Katus

  2. Kedves Kata,
   próbálja ki a biomelatonint, feküdjön le korán és türelem. Ha mégsem tud aludni, keljen fel, igyon vizet, terelje el a gondolatait pl. olvasással. Egy idő múlva feküdjön vissza és ne gondoljon arra, hogy aludnia kell, csak merengjen az ágyban. Ne adja fel, sikerülni fog, egy idő után vissza fog aludni.

  3. Próbáld ki és fordulj homeopátiás orvoshoz. De orvoshoz akinek neve és végzettsége is van, nem koklerhez. Öt éve tünetmentesen élek. De nem egy két hónapos kezelés, de ne add fel.

  1. Ileana Elisabeth ari Török

   Autoimun alulmukodo PM S vagyok az alvás az meg altatoval se megy már!!! Mit tegyek
   ???

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük