fbpx

Mit tegyen, hogy elkerülje az izomfájdalmat?

Tornateremben idős házaspár fitneszlabdán ülve tornázik gyógytornász vezetésével.

Bizonyára Ön is megtapasztalta már az izomfájdalmat. Ilyenkor olyan érzés kerítheti hatalmába, mintha az egész teste fájna. Ha fájnak az izmaink, a legkevésbé sem gondolunk az edzésre, hiszen még megmozdulni is alig tudunk. Pedig a legrosszabb, amit tehet ilyenkor, hogy felfüggeszti az edzést, hiszen ha újra elkezdi, ismét szembesülhet az izomfájdalommal, és így egy ördögi körbe kerülhet.

Mit tehet annak érdekében, hogy minél kevésbé gyötörje az izomfájdalom? Van megoldás. A cikkben erre adjuk meg a válaszokat. Amennyiben odafigyel magára, az egészségére, és persze a cikkben leírtak szerint jár el, úgy kevesebb lesz az esélye az izomsérülés és izomfájdalom kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az izmok fájdalmát gyakran az izmok sérülése és a túl nagy terhelése okozza. Mit tehet? Ne sportoljon mindennap. Próbáljon pihenőnapokat beiktatni, hiszen az izmoknak pihenésre, regenerációra van szüksége. Az izmok úgy fejlődnek, ha néha kihagyunk pár napot és hagyunk időt a pihenésre.

Lehet, hogy a tél végén kicsit megijed, amikor a tükörbe nézve azt látja, hogy mennyi plusz kiló szaladt fel Önre, de ez nem azt jelenti, hogy azonnal terhelje túl magát erős edzésekkel. Csak lassan szoktassa magát a mozgáshoz, és próbálja betartani a fokozatosság elvét. Amikor már nincs izomláza és úgy érzi, hogy egyre jobban bírja a terhelést, akkor növelje az edzésadagját.

A bemelegítésről és a nyújtásról se feledkezzen meg, mert az izmok gyakran azért húzódnak meg és fájnak, mert megfeledkezünk a bemelegítésről, és az edzés végén sem nyújtunk. Mindkettő nagyon hasznos, hiszen be kell melegíteni az izmokat, hogy alkalmazkodni tudjanak a terheléshez, a mozgáshoz.

Az antioxidánsok rendszeres fogyasztása is nagyon hatásos, de nemcsak az izomfájdalom megelőzésére, hanem a különféle betegségek és fertőzések elkerülésére is. Az antioxidánsok csoportjába tartozik az A-, a C- és az E-vitamin. A C-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy ha legalább tíz nappal a tervezett testmozgás előtt nagyobb dózisban szedjük, úgy nagyobb az esély arra, hogy elkerüljük az izomfájdalmat. Ez a vitamin nemcsak a kollagénépítésben és -termelésben játszik kiemelkedő szerepet, hanem az izomfájdalom csökkentésében és a jobb izomműködés elérésében is.

 

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.