Rengeteg zöldség felett kanálban különféle méretű és színű vitaminok.

Az immunrendszerünk egy védőbástya, amely védelmet nyújt számunkra a kórokozókkal vagy éppen a daganatos megbetegedésekkel szemben. Amennyiben immunrendszerünk hibásan, nem megfelelően funkcionál, akkor akár súlyos betegségekkel kell szembenéznünk.

Immunrendszerünk védelméért, de leginkább megerősítéséért mi magunk is sokat tehetünk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő életmód nagyon is meghatározza, hogy immunrendszerünk mennyire és hogyan lesz képes megbirkózni például a környezeti hatásokkal szemben. Vannak olyan tényezők, amelyek negatív irányba befolyásolják szervezetünk védekezőképességét. Ilyenek lehetnek például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mértéktelen evés, a mozgásszegény életmód vagy éppen a túl kevés alvás, de a stresszhelyzetek sem segítenek abban, hogy immunrendszerünk megerősödjön. Sőt, a szervezetben felszabaduló stresszhormonok jelentősen legyengítik szervezetünk védőbástyáját. Az emberi szervezetet sok egyéb tényező is beteggé teheti. A mai rohanó világ nem vezet semmire. A legtöbb ember ugyanis nem keres akkor sem több pénzt, ha egész nap csak fut, kapkod és rohan. A túlhajszoltság csak tovább ront a helyzeten. Nyilván a munkahelyen nem lehet azt mondani, hogy most lassabb tempóban dolgozom, de akkor legalább arra kellene törekedni az embereknek, hogy az otthonuk békés és nyugodt legyen. A háztartási teendőket is fel lehet osztani a család tagjai között, így hétvégén mindenkinek lehetősége nyílik egy kis pihenésre, kikapcsolódásra. Sőt, a közös családi főzések és a takarítás még inkább összekovácsolhatja a családot, amelyre nagy szüksége is van minden embernek, hogy a kor dinamikus tempója ne csorbítsa meg az egészségét.

A lelket érő benyomások és hatások is lenyomatot hagynak az emberek egészségi állapotán, éppen ezért kellene törekedni arra, hogy embertársainkkal békében és harmóniában éljünk. Hiszen az immunrendszer akkor is legyengült állapotba kerül, ha valaki nem szereti embertársait, sőt állandó konfliktushelyzetbe kerül mindenkivel és több ellenséggel rendelkezik, mint baráttal. A szervezetünket az is legyengítheti, ha örökösen frusztráltak és idegesek vagyunk, mert nem vagyunk kibékülve a munkánkkal, az életünkkel, és soha semmi nem jó számunkra. Az örökös elégedetlenkedés összezavarja, megbénítja az immunrendszert, amely előbb-utóbb betegségek kialakulásához vezethet.

A vitaminok jelentős része pozitívan hat az immunrendszerre, éppen ezért mindenképpen gondoskodnunk kell szervezetünk vitaminellátottságáról. A C-vitaminra van talán szervezetünknek a legfokozottabban szüksége, ugyanis ez a vitamin antioxidánsként működik, azaz kiemelkedő szerepet játszik a káros szabad gyökök hatástalanításában. A C-vitamin ezen kívül fokozza, serkenti az immunrendszer működését, illetve támogatja annak munkáját.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az A-vitaminnak is fontos szerep jut az immunrendszer védelmében, ugyanis védelmet nyújt a szervezet számára a különféle fertőzésekkel szemben, de ellátja az emésztőrendszer, a bőr és a légzőrendszer nyálkahártyájának védelmét is. Sőt, egyes daganatfajták (emlő és tüdő) ellen is védelmet élvezhetünk, ha elegendő mennyiségű A-vitamin van jelen a szervezetünkben. Ezen kívül növeli az immunrendszer ellenálló képességét és védi a sejteket az oxidációtól.

A B-vitaminok szintén hozzájárulnak az immunrendszer megerősödéséhez, de az emésztésben is részt vesznek és az agy megfelelő működését is biztosítani tudják.

Az E-vitamin nem csupán egy kitűnő antioxidáns, hanem az immunrendszer megerősítésében is szerepet játszik. Hozzájárul a daganatok kialakulásának megelőzéséhez, védelmet nyújt az erek számára, és még a szervezetben zajló öregedési folyamatokat is lassítani képes.

A D-vitamin az egyik legfontosabb immunerősítő vitamin, amely nemcsak a fertőzések elkerülésében nyújt segítséget, hanem a szervezetben kialakuló gyulladásokat is csökkenteni képes.

Kutatások igazolják, hogy a szelénnek mennyire fontos szerepe van a daganatok kialakulásának megelőzésében. Hiányában ugyanis az immunrendszer legyengül, és ez mintegy engedélyt ad a daganatos sejtek elszaporodásának.

A vas is nagyon fontos az emberi szervezet számára, mivel hiányában a szervezetünk képtelen védekezni a különféle fertőzésekkel szemben.

A cink megfázásos időszakban (is) az immunrendszer nagy szövetségese, hiszen ha ebben az időszakban elegendő cinkkel látjuk el a szervezetünket, akkor nem kell majd napokig nyomnunk az ágyat. A cinknek ezen kívül meghatározó szerepe van a sejteket körülvevő membránok felépítésében. Ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor a membrán sérülékennyé válik, és képtelen lesz védekezni a káros hatásokkal szemben.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

 1. Vörösmarty ilona

  Tüdő rákos vagyok. Milyen vitaminokat ajánl? Nem akarok kemoterápia. Köszönöm.

  • Ez a egyik legnehezebben kezelhető probléma.
   Vitaminokat biztosan kell a szükséges és elégséges összetételben és mennyiségbe használni, de nem elég.
   Segíthetnek a szeléntartalmú tabletták 100 – 150 mikrogramm/nap, napi legalább 100 – 250 milligramm/ nap aszpirin, Cink, Magnézium, Kálium tartalmú tabletták, D vitaminok, E-vitamin, A vitamin, B vitaminok, jól felszívódó C vitamin, továbbá propolisz, méz, méhpempő. Kemoterápiát támogatja, az Avemar, és Culevit, Béres csepp.

 2. Nagyon szépen ősszeálitott,érthető munka!Köszönjük szépen!Tóth A.

 3. Pamli Béláné

  Nagyon kevés ember fogadja el a gyógynövények fogyasztását még manapság is.Pedig a természetből sok betegséget megelőzni és gyógyítani lehet gyógyszerek nélkül.A média többet reklámozhatná a gyógynövényeket betegségekre megelőzésekre való használatát.Én az ilyen oldalakon találok segítséget a saját egészségem javítására betegségek megőrzésére.Köszönet a természetes gyógymódok szerkesztőjének szerkesztőinek hogy az ismereteimet tudásomat tovább fejleszthettem.Üdvözlettel.Anci

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*