fbpx

Napvédelem egészséges táplálékokkal

Strandon egy nyugágyban fiatal lány fürdőruhában, napszemüvegben és sapkában mosolyog.

Nyáron gyakran használunk fényvédő krémeket. Szerencsére ma már olyan termékek is vannak a piacon, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat, ezek bátran használhatók. Néhány táplálékkal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy védelmet jelenthetnek a káros hatású UV-sugarakkal szemben. A legjobb, ha ezeket a táplálékokat rendszeresen fogyasztjuk a nyár folyamán, de azért gondosan ügyeljünk a fényvédők használatára is, amikor odakint a szabadban tartózkodunk.

A Földön minden élőlénynek szüksége van napfényre a túléléshez. A napfény a D-vitamin elsődleges forrása, amely elengedhetetlen az immunitás, a mentális egészség, a hormontermelés, a csontozat egészsége, illetve a jó alvás szempontjából.

A napfény ezen kívül segít szabályozni a cirkadiám ritmust, ami javítja a hangulatot és csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes táplálékok szerepet játszanak a napvédelemben az által, hogy olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek ellenállóbbá teszik a bőrt az egyes károsodásokkal szemben, akár a Nap okozta bőrkárosodásokkal szemben is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egyik ilyen gyümölcs az áfonya, amely antioxidánsokban rendkívül gazdag. Napfény hatására káros hatású szabad gyökök keletkeznek a bőrben, azonban az áfonya antioxidánsai eredményesen küzdenek meg ezekkel szemben. Az áfonya emellett sok C-vitamint is tartalmaz, ami pedig a bőr kollagéntermelését segíti elő.

A magvak, mint a kendermag, a lenmag és a chiamag omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Ezek segítenek a bőr integritásának megőrzésében, azaz simává, erőssé és rugalmassá varázsolják azt. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, így a leégés esetén is gyorsabb gyógyulást ígérnek.

A sárgarépa béta-karotionban gazdag, amely vegyületet a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Ez a tápanyag támogatja a szem és a bőr egészségét és a nyálkahártya gyorsabb gyógyulását. A béta-karotin megvédhet bennünket a leégéstől is.

A paradicsom is néminemű védelmet jelenthet a leégéstől, hiszen likopinban rendkívül gazdag. A sötét leveles zöldségek pedig gazdag forrásai az antioxidánsoknak, amelyek segítenek ellensúlyozni az UV-sugarak okozta bőrkárosodásokat. Ezek az antioxidánsok csökkentik a bőrön kialakuló ráncok megjelenését is, sőt kutatások azt mutatják, hogy a bőrrák kockázatát is csökkenthetik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.