fbpx

Néhány dolog, amit tudnunk kell az asztmáról

Kockás inges férfi otthonában virágcserepet tart a kezében, közben allergia miatt tüsszent.

Az asztma egy kellemetlen légúti megbetegedés, amely sajnos egyre több felnőttet és gyereket érint. Nemcsak hazánkban, hanem világszerte egyre inkább növekszik az asztmás betegek száma, melynek többek között a légszennyezettség az oka. Ezzel a betegséggel orvoshoz kell fordulni, és a szükséges utasításokat be kell tartani. Mit tehetünk, hogyan csökkenthetjük a tüneteket, hogy élhetőbb legyen az élet? Mivel és hogyan védekezzünk? Milyen megelőző lépéseket tegyünk, hogy ne romoljon az állapotunk? A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat.

Fontos az otthonunk takarítása, hogy lehetőség szerint pormentes legyen, de azt tudni kell, hogy minél jobban sterilizáljuk a környezetünket, annál jobban csökken a szervezetünk, pontosabban az immunrendszerünk védekezőképessége, és annál nagyobb az esély, hogy a tüdőnk sem lesz megfelelő állapotban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatások igazolják, hogy a vidéken felnövő gyerekek tüdeje sokkal edzettebb, immunrendszerük pedig erősebb, mint a városban élő társaiké. Talán ez annak köszönhető, hogy ők hosszabb időt töltenek futkározva a szabadban,  és így a napfény hatására több D-vitaminhoz jut a szervezetük, ami szintén elősegíti a testi funkciók jobb működését, beleértve az immunrendszert is.

Az allergia tovább ronthatja az asztmások helyzetét. Ha tudjuk, hogy mire is vagyunk allergiásak, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy elkerüljük a kiváltó okokat. Előfordul, hogy a közvetlen környezetünkben kell keresni az allergéneket, lehet valamilyen vegyszer vagy takarítószer, amit használunk, de az állatszőr is problémákat okozhat. Ha nem kerülünk kontaktba az allergiát kiváltó dologgal, akkor a tünetek is csökkenhetnek, sőt akár teljesen meg is szűnhetnek.

A légszennyezettség nemcsak a tüdőt, hanem a légutakat is károsíthatja. Ha városban él és asztmával küzd, akkor akár a költözést is érdemes megfontolni. Nyilvánvalóan ezt nem mindenki engedheti meg magának, de valóban nagyon sokat tehetünk az állapotjavulás érdekében, ha vidékre költözünk, vagy ha olyan helyen élünk, ahol sokkal jobb a levegő minősége.

Amennyiben a költözés nem megfelelő opció, úgy azt javasoljuk, hogy asztmás betegként tartózkodjon minél többet a tiszta, friss levegőn, hiszen ezzel is sokat javíthat az egészségi állapotán.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük