Fonendoszkópot viselő orvos egy piros műanyag szívet tart a kezei között.

A szív egyik fontos feladata, hogy vért pumpáljon, illetve az, hogy oxigént és tápanyagot szállítson a szervezetben. Ahhoz, hogy a szív tökéletesen tudjon működni, oxigénre van szüksége. A szívbetegség sokféle megbetegedés gyűjtőfogalma. Ebbe beletartozhat a szívinfarktus, az angina pectoris vagy éppen a szívelégtelenség. Azonban a szívbetegség kialakulásának kockázatát csökkenteni is lehetséges, és ezek ellen mi magunk is nagyon sokat tehetünk.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás meghosszabbítja az életünket. A vérben lévő zsírok egyensúlyba kerülnek, ha a zsírban szegény táplálékokat részesítjük előnyben. Az állati eredetű zsírok helyett fogyasszon telítetlen zsírsavakat, egyen minél több zöldséget, gyümölcsöt és minimalizálja a sófogyasztást. A rendszeres testmozgás az egészséges életmód része. A mindennapos edzések megnövelik a „jó koleszterin” (HDL) szintjét, amely nemcsak az érelmeszesedés kialakulásának esélyét csökkenti le jelentősen, de javítja a szívműködést, csökkenti a vérnyomást, segít az ideális testsúly megtartásában és a vérrögképződést is megelőzi.

Amennyiben valakinek sikerül megtartania a számára legoptimálisabb testsúlyt, úgy elkerülheti a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a szívbetegségeket. Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a szívbetegségek kialakulásának kockázatát leginkább a hasi zsírfelesleg növeli meg.

Amennyiben dohányzik, minél hamarabb hagyjon fel ezzel a káros szenvedélyével, hiszen a cigarettázás szerepel elsők között a szívinfarktus kialakulásában. A dohányzás ugyanis megemeli a vérnyomást, a pulzust, és elősegíti a trombózis kialakulását. A vér oxigént szállít, viszont a dohányzóknál jelentősen lecsökken a vér oxigénszállító kapacitása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatások igazolják, hogy azon személyek körében magas a szívinfarktus kialakulásának a kockázata, akik egyáltalán nem, vagy mértéktelenül fogyasztanak alkoholt. Ebből következik, hogy mértékkel fogyasztva az alkohol nem ártalmas.

Iktassa ki az életéből a stresszt, hiszen a mindennapos feszültség megemeli a pulzust és a vérnyomást. Sajátítson el stresszoldó technikákat és próbáljon tervezettebb életet élni. Akinek kialakult napi ritmusa van és az előre eltervezett feladatait el is tudja egy-egy nap végezni, kevésbé fog idegeskedni. Persze az, hogy hogyan vagyunk képesek megbirkózni a feladatainkkal és mennyire tudunk örülni az életünknek, a személyiségünktől is függ. De mindent meg lehet tanulni, még a pozitív életszemléletet is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*