fbpx

Noni, a polinézek nagy kedvence

Noni egészben és felszeletelve.

Tahiti és Hawaii egyik legcsodálatosabb és egyben legnépszerűbb gyümölcse a noni. Az őslakosok nemcsak magát a gyümölcsöt, hanem a fa törzsét, gyökereit és a leveleit is felhasználják mint táplálékot, de gyógyító célokra is alkalmazzák mind a mai napig. A gyümölcsnek sem az íze, sem az illata nem bizalomgerjesztő, de hamar meg lehet vele barátkozni és meg is éri szoros barátságot kötni vele, mert egy rendkívül egészséges szupertáplálékról van szó, hiszen a gyümölcs tele van antioxidáns vegyületekkel.

A gyümölcsben megtalálható a szelén, amely a bőr egészségét, idő előtti öregedését és rugalmasságát képes biztosítani. A glikozidok a szabad gyökök ellen védenek meg bennünket, a xeronin pedig elősegíti, hogy a sejtek sokáig épek és egészségesek maradjanak, illetve bármiféle sérülés esetén újjá tudjanak épülni. A noni szkopoletint is tartalmaz, amely gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik, míg a limonén szervezetünk méregtelenítéséről gondoskodik. A gyümölcsben lévő antrakinonok antiszeptikus hatással rendelkeznek, amelyek a legyengült immunrendszer megerősítésében vesznek részt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az erjesztett gyümölcsitalok hatékonyan képesek elbánni a gombákkal és a mikróbákkal. Nos, a noni is így viselkedik, amennyiben a kifacsart levét megerjesztjük. A friss gyümölcslének pedig lélekgyógyító, kiegyensúlyozó hatása van. Ezt annak köszönheti, hogy fokozza a szervezetünkben a szerotoninképződést.

A gyümölcsfa levelei is tartalmaznak antioxidáns vegyületeket, például flavonoidokat, amelyek a sejtek és a szövetek számára nyújtanak védelmet, mégpedig a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. Őshazájában a növény leveleiből készített főzetet sok egészségügyi problémára alkalmazzák, hiszen a nonitea jó hatással van az emésztésre és a vércukorszintet is normalizálja. Ha valaki felkeres egy perui gyógyítót azzal, hogy nem érzi jól magát, de nem tudja mi a baja, akkor általában nonifőzet fogyasztását javasolja a füvesember, mert a rossz közérzet egyik oka az, ha a szervezet tele van méreganyagokkal, a noni pedig pont a szervezet méregtelenítését segíti elő. Emellett a gyógynövényből készült főzet antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal is bír.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük