fbpx

Olvasni nemcsak jó, de még előnyei is vannak

Idős szemüveges nő ül egy kanapén kezében egy nyitott könyvvel és olvas.

Ősszel és télen előszeretettel kuckózunk be a lakás egyes pontjain és hódolunk a nagy szenvedélyünknek, azaz az olvasásnak. Ez a tevékenység sokak számára egy nagyon jó hobbi. Jómagam is imádok olvasni, hiszen szeretem beleképzelni magam egy-egy történetbe és sokkal nagyobb képzelőerőre van szükség, mint egy film megnézése során. Az olvasás kikapcsol, feltölt, és relaxációs állapotba kerülünk. Ez egy olyan nagyszerű szabadidős tevékenység, amely nemcsak a lelkünket gyógyítja, de más csodás és pozitív hatásokkal rendelkezik, amely hatások az egészségi állapotunkat is érintik. Mutatjuk is, hogy milyen előnyei is vannak a rendszeres olvasásnak.

Az olvasás egyik legfontosabb előnye, hogy csökkenti a magas stressz-szintet. Éppen úgy, mint a séta, a meditáció és a jóga, az olvasás is nyugtató hatásokkal rendelkezik, és nagy szerepe van a magas kortizolszint csökkentésében. Így amikor azt mondjuk, írjuk, hogy mindenkinek találnia kell valamilyen stresszkezelési technikát, akkor az olvasást is javasoljuk, hiszen nincs ennél nyugtatóbb tevékenység a világon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rendszeres olvasás nemcsak sokkal megértőbbé, de jóval empatikusabbá is formál bennünket. Nemcsak az ismereteinket bővítjük az olvasással, de azt is megtanuljuk, hogyan éljük magunkat bele mások helyzetébe. Az olvasás segít, hogy sokkal nyugodtabbnak érezzük magunkat, ezen kívül nagy szerepe van a gondolkodási és a kommunikációs készségek javításában, éppen ezért idősebb korban se hagyjunk fel ezzel a szenvedélyünkkel.

Nagyon lényeges, hogy esténként legyen egy olyan rutinunk, amelyhez ragaszkodunk. Igaz, hogy az agy nem szereti a megszokott dolgokat, de ez nem vonatkozik a napi rutinra. Az agyunkat nem árt néha kihívások elé állítani, azonban a napi rutin egyfajta keretet ad az életünknek. Nem mellesleg például az olyan esti rutin, mint a lefekvés előtti olvasás sokkal jobb alvást is ígér. Ha javul az alvásunk mennyisége és minősége, jobban tudunk éjszakánként testileg és lelkileg is regenerálódni.

A rendszeres olvasás a kognitív egészséget is javítani tudja, hiszen ezzel a tevékenységgel fokozhatjuk az agy működését és a rendszeres történetolvasás a kognitív hanyatlás megelőzését is megtámogatja.

A kutatási eredmények azt is mutatják, hogy az olvasás és a hosszú élettartam között szoros kapcsolat áll fenn, hiszen mind a stressz csökkenése, mind az alvás és a kognitív funkciók javulása fokozza az általános egészségi állapotot és megnöveli az élettartamot.

  1. Nagyon Boldog vagyok,hogy feliratkoztam a hirlevelukre.En mar 79 eves vagyok,es meg nem szedek gyogyszert.Hala Istennek a szerveim meg jol mukodnek.A sos vizzel valo kezeles,szinte egesz eletemen at elkisert.GYOGYITOTT.Igazan merem ajanlani.KITUNO GYOGYMOD.
    Koszonettel
    Gyorgyi

  2. Szuhay Péter

    Az olvasás legfelső foka, ha valamit a könyvből tanulunk vagy újratanulunk. Vannak kiolvashatatlanul nagy művek, például Simonyi Károly megunhatatlan könyve, a Fizika kultúrtörténete.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük