fbpx

Olvassuk el az élelmiszerek és kozmetikumok összetevőit!

Egy fiatal nő olvassa egy drogériában a terméken lévő cimkét, mely az összetevőket tartalmazza.

Az élelmiszerekben, higiénés cikkekben, kozmetikumokban és egyéb használati cikkekben óriási mennyiségű káros anyag található. Ezek tényleges kockázatok, amelyek az egészségünket hosszú távon veszélyeztetik, és sok krónikus betegség kialakulásához járulhatnak hozzá.

Szerencsére azonban a káros anyagok legtöbbjéről lehet tudni, vagyis megtaláljuk a mindenkori termék összetevőinek listáján. Ha tehát nem vagyunk analfabéták, vélhetően sikerrel el tudjuk kerülni azokat a termékeket, amelyek különösen sok problémás anyagot tartalmaznak. Igen, sőt azt is mondhatjuk, hogy az élelmiszerekben és más termékekben található összes káros anyag hozzávetőlegesen 90%-a elkerülhető, ha hozzászoktatjuk magunkat, hogy olvassuk az összetevők listáját – és természetesen a kérdéses termékeket az üzletben hagyjuk.

A legtöbb ember számára a címkék olvasása azonban sajnos hasonlóan kispolgári dolog, mint minden szombat reggel lenyírni a füvet, vagy pontban 12 órakor ebédelni. A címkék olvasásánál jóval cikibb azonban, ha elhisszük a reklámoknak, hogy a késztermékekben lévő minden összetevő teljesen ártalmatlan. Hiszen ha ezek az anyagok aggodalomra adnának okot, akkor – szerintünk – nem szabadna felhasználni azokat az élelmiszerekben és kozmetikumokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A valóságban ez azonban úgy néz ki, hogy a vegyi élelmiszer-adalékokat vagy a testápoló szerekben lévő kemikáliákat nem azért alkalmazzák, mert annyira ártalmatlanok vagy egészségesek lennének számunkra, hanem csupán tisztán gazdasági okokból (hosszabb eltarthatóság, szebb színek és ezért több eladás stb.). Természetesen a gyártók pontosan tudják, hogy a tartósítószerek, színezékek, ízfokozók stb. egészségileg nem a legjobbak. A termék versenyképessége és a forgalom növelése azonban fontosabb.

Ezért – amennyiben lehetséges – ne kockáztassunk. Ha az általunk kiválasztott termék tele van kemikáliákkal vagy egészségtelen adalékokkal, ne vásároljuk meg, ne együk meg, és – kozmetikumok esetében – kíméljük meg tőle a bőrünket. Gondoljunk arra is, hogy különösen az illatanyagokat vagy az aromák konkrét összetételét gyakran nem is kell feltüntetni, mivel az a gyártó üzleti titkát képezi.

Vásároljuk meg tehát az élelmiszereket inkább frissen és bioboltokban, a kozmetikumainkat pedig a natúr kozmetikumok közül válasszuk meg – és érezni fogjuk, ahogy a szervezetünk fellélegzik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük