fbpx

A növényvédő szerek megtámadják az örökítő anyagot

Gyümölcsfa kinyílt virágját permetezik.

A peszticidek károsítják az egészséget és kibillenthetik az egyensúlyból a hormonrendszert. Ez közismert. Azt azonban, hogy a növényvédő szerek akár a 3. következő generációban is kárt okozhatnak, egy új tanulmány bizonyítja. Egy olyan kártevő elleni szer hatását vizsgálták, melyet több mint egy évtizede betiltottak. Ennek során megmutatkozott, hogy ez a szer nemcsak közvetlen kontaktus esetén toxikus hatású, hanem ezen felül túlsúlyhoz vezet, megváltoztatja a DNS-t, valamint növeli a vese- és petefészek-betegségek rizikóját – még a dédunokáknál is, akik egyáltalán nem kerültek érintkezésbe a szerrel.

Peszticidek – generációkon átívelő kórokozók

Európában és az USA-ban a metoxiklórt több mint 10 éve betiltották mérgező és hormonzavaró hatása miatt, sok más régióban sajnos még nem. A reproduktív biológia szakértője, Mohan Manikkam most azt bizonyította, hogy ez a peszticid egy generációkon átnyúló kórokozó.

Túlsúly a peszticiddel való közvetlen kontaktus nélkül

Nőstény patkányokat egy héten keresztül valós mennyiségű metoxiklórnak tettek ki. A következő generáció állatait keresztezték egymással. Anélkül, hogy a következő patkánygenerációk kontaktusba kerültek volna a peszticiddel, a patkánykölyköknél a hímek 45%-ánál és a nőstények 25%-ánál túlsúly alakult ki.

Vese- és petefészek-károsodások a peszticidtől

A nőstény utódoknál ezen felül fokozott mértékben figyeltek meg vesekárosodásokat és petefészekcisztákat. Csökkent az egészséges petesejtek száma. Ezeknél a nőstény patkányoknál a DNS-en lévő lerakódások lehetetlenné tették bizonyos gének leolvasását. A kontrollcsoport állatainál, melyek nem kerültek kontaktusba a peszticiddel, nem léptek fel ezek a genetikai elváltozások.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A régóta betiltott peszticidek ma is beteggé tehetnek

Manikkam bizonyítottnak látja, hogy azok az emberek, akik soha nem lettek kitéve közvetlenül bizonyos peszticideknek, a dédszüleiktől késői sérüléseket hordozhatnak az örökítő anyagukban. Így a rég betiltott növényvédő szerek is lehetnek okai a betegségeknek és egészségkárosodásoknak.

A tudós feltételezi, hogy a manapság elszaporodó petefészekciszták és a hiányzó petesejtek a nőknél, valamint az ipari államokban általánossá vált túlsúly egy bizonyos mértékig a nagyszülők és dédszülők károsanyag-terhelésére vezethető vissza.

Egyértelműen érdemes tehát visszatérni a biotermesztésű élelmiszerekhez, hogy a saját gyermekeinket és unokáinkat lehetőség szerint megóvjuk a növényvédő szerekkel kapcsolatos egészségügyi problémáktól.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük