fbpx

Örüljön az életnek sáfránnyal!

Sáfrány és virága apró, fából készült tálban.

A sáfrány egy extravagáns, édes illatú fűszer, amelyet például az indiai, a perzsa és a török konyha használ előszeretettel. Természetesen nemcsak sütés és főzés során alkalmazzák, hanem nagyon sok egészségügyi problémát is orvosolnak a segítségével. A kutatások évek óta összekapcsolják ezt a fűszert a hangulati egészséggel, ami azt is jelentheti, hogy ez a fűszer lehet az egyik természetes ellenszere a jövőben a depressziónak.

A sáfrány egy aranyszínű, aromás fűszer. Többek között afrodiziákumként is használják, energiát is adó gyógynövény, de jót tesz az emésztőrendszernek, csillapítja a köhögést, antidepresszánsként és fájdalomcsillapítóként is funkcionálhat.

Több kutatás is igazolta, hogy a sáfrányban olyan komponensek találhatók, amelyek gátolni képesek a tumorsejtek fejlődését és növekedését. Éppen ezért rákellenes fűszernövénynek is tartják.

Figyelemreméltó gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely megmagyarázhatja a szívbetegség megelőzésére való képességét. Egy vizsgálatba szívbetegségben szenvedő embereket vontak be, akik mindennap két alkalommal is sáfránykiegészítést kaptak. Mindegyik alany jelentős javulást mutatott, ugyanis csökkent a koleszterinszintjük – ami köztudott, hogy felelős a szívbetegségek kialakulásáért –, illetve a sáfrány még a szabadgyök-képződést is csökkentette ezeknél az embereknél.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hasznos kiegészítés lehet a hangulat és a mentális egészség szabályozásában, illetve annak javításában. Sok kutatás azt igazolta, hogy a sáfrány javítani képes a depresszió tüneteit. A pontos mechanizmus, amely kedvező hatásokat mutat a hangulati rendellenességek kezelésére, nagyrészt ismeretlen, azonban feltételezhető, hogy ez a hatás a növény antioxidáns-tartalmának köszönhető.

A sáfrány az antidepresszánsokkal szemben alacsonyabb kockázatokat hordoz magában, már ami a mellékhatásokat illeti, és maga a sáfrány jelentősen csökkentheti is az antidepresszánsok által generált kedvezőtlen mellékhatásokat.

Bár egyes esetekben szükség lehet antidepresszánsokra, azonban sokan önmagukat diagnosztizálják ezzel a betegséggel és mértéktelenül szedik ezeket a gyógyszereket, holott a D-vitamin-kiegészítés is elegendő volna. Valamint a megfelelő mennyiségű alvás és az omega-3 zsírsavak is kitűnő hangulattámogatók, amelyhez még a vegánok is hozzájuthatnak len- és chiamagból.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük