fbpx

Összefüggés a látáscsökkenés és légszennyezettség között

Egy szürke háttér előtt fekete kosztümben fiatal nő, jobb kezével lehúzza a szemüvegét, bal kezében táblát tart, amelyen egy füstölgő gyár képe, amiből nagy füst száll fel.

Ma már nem titok, hogy a légszennyezettség mennyi betegséget okozhat, hiszen ezt számos kutatás is igazolta. A szennyezett levegő akár a krónikus légzőszervi betegségek, a stroke, a szívbetegség és a tüdőrák kialakulásához is hozzájárulhat.

A levegő szennyezettsége évente több millió ember halálát okozza. Szerte a világon nagyon sokan élnek olyan városokban, ahol nem megfelelő a levegő minősége.

A makula degeneráció kialakulásának az esélye a kor előrehaladtával egyre nő. Ez egy olyan állapot, amikor a látás központja sérül és ez az oka annak, hogy ez a betegség teljes látásvesztést is magával hozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba 120 ezer embert vontak be a 49 és a 65 év közötti korcsoportból. A kutatás során a résztvevők életmódmódját is vizsgálták és azt is, hogy a lakhelyükön milyen nagy a levegő szennyezettsége. A vizsgálat 12 éven át tartott. A makula degenerációt vagy annak kezdődő tüneteit – a látás csökkenése, homályos látás – az emberek mintegy felénél tapasztalható volt.

A kutatási anyagból az is kiderült, hogy ezek az emberek magasabb légszennyezettségű területen élnek. A kutatók azt is megállapították, hogy azokon a területeken, ahol magasabb a szálló por koncentrációja, mintegy 10 százalékkal növekszik a makula degeneráció kialakulásának kockázata.

Ez a kutatás csak arra világít rá, hogy a makula degeneráció kialakulásában a légszennyezettség is milyen nagy szerepet játszik, de természetesen nemcsak emiatt alakulhat ki ez a betegség. A makula degeneráció létrejöttéért a dohányzás és a magas vérnyomás is felelőssé tehető.

A megelőzéséért mi magunk is sokat tehetünk, például az egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel, amelynek a telítetlen zsírok képezik az alapját.

Ha már ez a betegség sújt bennünket, akkor is tehetünk valamit a progressziójának lassítása érdekében. Mégpedig olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, mint például a C- és az E-vitamin, valamint a cink, a réz, a lutein és a zeaxantin fokozottabb bevitelével.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.