fbpx

Őszi egészség a vitaminbomba szőlővel

Egy üveg pohárban vörösbor, mellette fekete szőlő.

Többféle fajtája van a szőlőnek és mindegyik rendkívül egészséges. Ez az egyik olyan gyümölcs, amely nagyon sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre. Ilyen akár a szív- és érrendszeri betegség, a székrekedés, a magas vérnyomás, a rákos megbetegedések. Magas vitamintartalmának és antioxidáns bioaktív anyagainak köszönheti ez a gyümölcs a betegségmegelőző hatását.

A szőlő polifenol antioxidánsokban gazdag, amelyek csökkentik a rákos betegségek kialakulásának esélyét, különösen az emlő-, a gyomor-, a bőr- és a vesedaganatok ellen nyújthat hathatós védelmet.

A szőlő héjéban olyan antioxidánsok találhatók, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A szőlő resveratrolt is tartalmaz, amely csökkenti a szívbetegségek és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát. A resveratrol úgy akadályozhatja meg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, hogy csökkenti a magas vérnyomást és normalizálja a szabálytalan szívritmust.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szőlő káliumban is gazdag, amely szintén aktívan részt vesz a magas vérnyomás csökkentésében. Mindemellett rostban is bővelkedik, mely szintén eredményesen mérsékli a magas vérnyomást. A gyümölcs magas víz- és rosttartalma a székrekedés ellen is hathatós védelmet nyújt, sőt a székletürítés szabályozását is elősegíti.

Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy azok az az emberek, akik szőlőt, almát, körtét és áfonyát fogyasztottak, mintegy 10 százalékkal kevesebb volt az esélyük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

A gyümölcs olyan növényi alapú vegyületeket tartalmaz, amelyek jelentősen lecsökkenthetik a szembetegségek kialakulásának esélyét. A resveratrol például védelmet jelent a retina sejtjei számára az ultraibolya fénnyel szemben. És ez a hatás más szemproblémáktól is megóvhat bennünket, például ilyen a szürkehályog és a cukorbetegség okozta szemet érintő szövődmények.

De a resveratrol nemcsak a szembetegségek ellen hatásos, hiszen az agyban segít megnövelni a vér áramlását, így javulhat a memória is. Szintén nagyon hasznos, hogy segít eltávolítani az agyi erekből azokat a plakkokat, amelyek neurodegeneratív betegségek kialakulásához vezethetnek.

A szőlőben található polifenol a következő betegségek esetén nyújthat hathatós védelmet: szívbetegségek, rák, cukorbetegség, Alzheimer-kór, tüdőbetegség, csontritkulás.

A szőlő rendszeres fogyasztása a metabolikus szindróma ellen is védelmet nyújthat, ugyanis csökkenti a magas vérnyomást és vércukorszintet, sőt mérsékelheti a derékbőséget is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük