fbpx

Őszi és téli csemege – datolya

Egy szürke asztalon egy tálban datolyák, mellette datolyák szétszórva.

Ősszel és télen előkerülnek a listán azok a táplálékok, amelyekkel nem igazán foglalkoztunk a melegebb hónapokban. A datolya is egy ilyen gyümölcs, pedig nagyon egészséges, sok pozitív hatása van a testi egészségünkre nézve.

A datolya magas tápanyagtartalma aktívan hozzájárul a rendkívül előnyös tulajdonságaihoz. A gyümölcs tele van alapvető vitaminnal, ásványi anyaggal, amelyek mind-mind hozzájárulnak az általános egészségi állapot fenntartásához. Mivel rostban is bővelkedik, így aktívan hozzájárul az egészséges emésztéséhez.

A datolya tele van antioxidánsokkal. Ezek gátolják az oxidáció folyamatát és semlegesítik a szervezet számára veszélyes szabad gyököket, amelyek sejtkárosító hatással rendelkeznek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ez a finom gyümölcs nagyon sok karotinoidot tartalmaz, amelyek szintén előkelő helyet foglalnak el az antioxidánsok csoportjában, hiszen csökkentik az esélyét a makula degeneráció kialakulásának. Ezek a tápanyagok a szív egészségének is jót tesznek,

Más antioxidánst is tartalmaz a datolya, például flavonoidokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, legyen szó akár a diabéteszről. A flavonoidok az agy számára is előnyösek, mivel csökkentik az olyan agyi degeneratív betegségek kialakulásának esélyét, mint például a demencia és az Alzheimer-kór.

A datolya antioxidáns fenolsavakat is tartalmaz, melyek szintén gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, jelentősen lecsökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A gyulladást keltő citokinek az agy számára is nagy veszélyt jelentenek, hiszen neurodegeneratív betegségek kialakulásához vezethetnek. A datolyával kapcsolatban megállapították, hogy olyan magas a gyulladáscsökkentő hatása, ami jelentősen mérsékeli ezeknek az agyi betegségeknek a kialakulását.

De az is bebizonyosodott erről a gyümölcsről, hogy még a vesék működését is támogatja. Nagyon sok olyan mikrotápanyagot is tartalmaz, melyek segítenek fenntartani a csontsűrűséget, így csökkentve a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük