fbpx

Pajzsmirigy-kiegészítők

Különféle étrend-kiegészítők egy hölgy tenyerében.

Manapság egyre többen szenvednek pajzsmirigybetegségben. Sokan nem is tudnak a betegség meglétéről és csak akkor kerülnek orvoshoz, ha már komoly panaszaik vannak. A pajzsmirigybetegség tünetei ugyanis széles skálán mozognak. A tünetek között szerepelhet a hízás, a hirtelen fogyás, a heves szívdobogásérzés, a hajhullás, a bőrszárazság, a megmagyarázhatatlan torok- vagy nyaki fájdalom, a szemszárazság, a vérnyomás-ingadozás és még sok más egyéb is.

Nagyon sokféle termék van piacon. A gyártók mind azt ígérik, hogy majd az ő terméküktől jobban leszünk. De elsősorban az alapos kivizsgálásnak kell a legfontosabbnak lennie. Ugyanis valakinek pajzsmirigy hormonpótlásra is szüksége lehet, és ezt egyetlen étrend-kiegészítő sem tudja helyettesíteni. Egyes pajzsmirigybetegségben előnyös a jód bevitele, míg más esetekben veszélyes is lehet. Ezért mindig az orvossal egyeztetve és vele konzultálva kell a megfelelő terápiát kiválasztani.

Amikor valamilyen étrend-kiegészítőt választ a pajzsmirigybetegségére, mindig olvassa el alaposan a termék összetevőlistáját. Még az apró betűs, úgynevezett inaktív összetevőket is. Ha egy termék túl sok összetevőt tartalmaz, legyen óvatos vele. Háromnál több összetevő már elég soknak tűnik. Elsősorban a természetes étrend-kiegészítők bevitelére törekedjen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sok esetben a természetes kifejezés is csak egy marketing szlogen, ezért mindig győződjön meg arról, hogy a természetes összetevő mit is takar valójában.Hiszen a kifejezésre nincs igazán jó definíció és a szó használatát sem szabályozzák túl szigorúan. Ha egy termékben 1 százalék növényi összetevő és 99 százalék szintetikus összetevő van, már hívhatják természetesnek az adott terméket. Ismerje meg a gyártót és nézzen utána, hogy milyen a vevők elégedettségi mutatója. Ha egy termék túl sok negatív kritikát kap, akkor Ön se vegye meg csak azért, mert a gyártó olyannyira reklámozza.

Óvakodjon a szintetikus összetevőkből álló termékektől. A laboratóriumokban előállított szintetikus készítmények ugyanis nem tartalmaznak olyan extra tápanyagokat, amelyek a természetes étrend-kiegészítőkben természetüknél fogva benne vannak. Például a zöld tea csodát tesz az egészséggel. Ezzel szemben a zöldtea-kivonat nem tesz jót a májnak.

A jód egy nagyon fontos tápanyaga a pajzsmirigynek. Jód nélkül a pajzsmirigy nem képes olyan hormonokat előállítani, amelyek szabályozzák a növekedést, a fejlődést és az anyagcserét. A jódhiány fejlődési problémákhoz vezethet, ideértve a visszafordíthatatlan testi és szellemi fogyatékosságot is, különösen gyermekek esetében. A súlyos jódhiány megnagyobbodott pajzsmirigyet is okozhat. A jódot pótolhatjuk himalájai só fogyasztásával. De mielőtt valaki jódpótlásba kezd, mindenképpen győződjön meg róla, hogy van-e szüksége egyáltalán jódkiegészítésre.

A szelén egy olyan mikrotápanyag, amely szintén nagyon fontos a pajzsmirigy egészségéhez. A szelénhiány akár még pajzsmirigypusztulást is okozhat. Sok ételben megtalálható a szelén. Legnagyobb mennyiségben a brazil dió tartalmazza.

A B12-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A pajzsmirigy egészségét is biztosítani tudja. A B12-vitamin hiánya lassú pajzsmirigyműködést eredményez.

A kurkuma a pajzsmirigy megnyugtatásához járul hozzá. Miért kell megnyugtatni a pajzsmirigyet? Azért, mert a környezetszennyező anyagok és az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok irritálhatják a pajzsmirigyet. A kurkumában található kurkumin pedig a rákos pajzsmirigy sejtek növekedését gátolja.

Kinek van szüksége ilyen kiegészítőkre? Elősorban azoknak, akiknek nem kiegyensúlyozott a táplálkozásuk, vagy azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amelyek megakadályozzák, hogy a tápanyagok megfelelően felszívódjanak. Ilyen esetekben a táplálékkiegészítők felbecsülhetetlenek lehetnek.

  1. Balázs Monika

    A ball mellekvesemett ell kellet távolítani hogy erositjem és vedjem a jobb mellekvesemett.?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük