fbpx

Sárga tárnics, a keserű gyógynövény

Sárga tárnics (Gentiana lutea) makrofotója.

A meszes talajt kedvelő sárga tárnics (Gentiana lutea) legfőképpen Európa hegyvidékein éldegél, de a havasi gyepeken és legelőkön is előfordul. A tárnicsfélék családjának egyik jeles képviselője, amelyet már az ókori görögök is ismertek. A növény virágai a növény szárán, körülbelül egycentiméteres kocsányokon nyílnak. Az évelő növény júniusban, júliusban és augusztusban bontogatja napsárga szirmait. A növény gyökere meglehetősen vaskos, széles.

A sárga tárnics elsősorban Közép- és Dél-Európa hegyvidékein terjedt el. Régebben nagyon népszerű ez a gyógynövény, de ma már szinte alig találkozhatunk vele. A növény elsősorban a mélyrétegű, meszes, gyengén savanyú talajt kedveli, de megtalálható réteken, kaszálókon, magaskórós társulásokban, törmelékes lejtőkön, törpefenyvesekben és égercserjésekben. A növény csak lassan fejlődik, csak körülbelül 10 év múlva kezd el virágozni. Ahol nem háborgatják, ott akár 50-60 évig is megélhet.

A sárga tárnicsban bioaktív anyagok vannak, amelyek kis mennyiségben serkentőleg hatnak a reflexszerű nyál- és gyomornedv-elválasztásra. Ezt a tényt az is igazolja, hogy ha elmorzsoljuk a kezünkben lévő gyökeret, akkor megindul a nyálképződés és még az étvágy is megjön.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A sárga tárnics serkentő hatással rendelkezik, nagyon keserű, így nagyon hasznos gyomorbántalmak, renyhe emésztés és étvágytalanság esetén. Étvágygerjesztő hatása miatt már régebben is az aperitif likőrök alkotórésze volt.

Egy ártalmatlan gyógynövényről van szó, de egyes esetekben okozhat fejfájást. Gyomor- és nyombélfekély esetén nem javasolt a fogyasztása.

A gyógynövény egyik hatóanyaga a keserűanyag, éppen ezért javasolható ez a gyógynövény étvágygerjesztőként és emésztésserkentőként, de ennek a hatóanyagnak köszönhetően az emésztőnedvek elválasztását is segíti.

Hogyan készíthetünk a sárga tárnicsból étvágygerjesztő teát? Tegyen egy csészébe fél teáskanálnyi szárított tárnicsgyökeret, majd öntse le két deciliternyi forró vízzel. Hagyja egy negyedórán keresztül állni, majd szűrje le. Fogyassza langyosan a főétkezések között.

A gyógynövény csökkenti a teltségérzetet és az émelygést, illetve a hányingert is csökkenteni képes.

A sárga tárnicsot az élelmiszeripar is előszeretettel használja, ugyanis pálinkát és keserű likőrt is készítenek belőle.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük