fbpx

Segíthet a migrénen a B2-vitamin

Zöld kockás abroszon lévő tálban egy csokor zöldspárga.

A B2-vitamint riboflavinnak vagy laktoflavinnak is nevezik. A vízben oldódó vitaminokhoz tartozik, amelyeket a szervezet nem képes elegendő mértékben tárolni, ezért ezt a vitamint a napi szükségletnek megfelelően a táplálékkal kell bejuttatni a szervezetbe. Aki kiegyensúlyozottan, változatosan és vitaminban gazdagon táplálkozik, aligha fog vitaminhiányban szenvedni.

Először tojásból izolálták

A riboflavin egy sárga növényi színezőanyag. Csak növények és bizonyos mikroorganizmusok képesek termelni, de állati élelmiszerekben is előfordul, mivel az emberek és állatok a vitamint a vékonybélen keresztül felveszik és átalakítják. A tej és tejtermékek különösen gazdagok B2-vitaminban. A riboflavint első alkalommal tojásból izolálták 1920-ban. Bár a riboflavin hőálló, azonban rendkívül fényérzékeny. Ezért a B2-vitamint tartalmazó élelmiszereket feltétlenül fénytől védve (hűtőszekrény, sötét üveg stb.) kell tárolni.

Szerepe a szervezetben

A B2-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet anyagcseréjéhez. A B1-vitaminhoz hasonlóan a B2-vitamin is olyan koenzimek alkotórésze, amelyek segítenek bizonyos tápanyagokat hasznosíthatóvá tenni a táplálékból. Ezzel a B2-vitamin lényegesen hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet a táplálékból energiát nyerhessen. Ezen kívül a B2-vitamin a B6- és B3-vitaminok funkcióit is támogatja. A riboflavin neurológiai szempontból is fontos tápanyag. A migrénes betegeknek 100 mg riboflavin bevétele javasolt megelőző intézkedésként. Érdekes módon így kb. 50%-kal csökken az érzékenység.

Napi szükséglet

A B2-vitamin napi szükséglete függ az életkortól, a nemtől, az anyagcserétől, a testsúlytól és különleges körülményektől, például terhesség, szoptatás időszaka vagy sportos aktivitások. Egészséges, normál súlyú felnőttek számára a napi szükségletet 1,2 és 1,5 mg-ban állapították meg. A 13 és 15 év közötti, tehát a pubertás kezdetén álló fiatal fiúknak valamivel magasabb a szükségletük, éppígy a várandós és szoptató nőknek, valamint a teljesítménysportolóknak. Az erős alkoholfogyasztóknak ugyancsak fokozott B2-vitamin-szükséglettel kell számolniuk. Itt ugyanis egy helytelen, többnyire nagyon egyoldalú táplálkozás is közrejátszik mint zavaró tényező, amelyet egyensúlyozni kell. A súlyos betegségben szenvedő, nemrég műtéten átesett vagy állandó stressz alatt szenvedő embereknek is magasabb a B2-vitamin-szükségletük, mint az egészségeseknek. Mivel a vitamin a szervezetben nem tárolható, rendszeresen, tehát naponta magunkhoz kell venni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A B2-vitamin előfordulása

Mint már említettük, a B2-vitamint elsősorban a tej és tejtermékek tartalmazzák. A máj, a hús és a hal szintén értékes B2-vitamin-források. Ezen kívül a következő élelmiszerekben található meg a vitamin: teljes kiőrlésű lisztek, élesztők, tojás, zöld leveles zöldségek, brokkoli, spárga, spenót. Nem lehet elégszer ismételni, mennyire fontos a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás. Ha csak egy kicsit odafigyelünk az étrendünkre, a szervezetünket elláthatjuk a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, ballasztanyagokkal és tápanyagokkal.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Vérnyomáscsökkentő élelmiszerek | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.