fbpx

Szőrös és nagyon egészséges: kivi

Kivik egészben, felezve és negyedelve.

Igaz, hogy már tavaszodik, de a zöldséges standokon még jó ideig lehet kivit kapni, ami az egyik legegészségesebb gyümölcs, hiszen nagyon sok tápanyagot tartalmaz, köztük vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint nagymértékben megnöveli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A kivi azonban sok káliumot tartalmaz, amely segít kordában tartani a vérnyomást. Rosttartalma is magas, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet.

A kivi rendkívül gazdag fitokemikáliákban, amelyek eredményesen harcolnak a szabad gyökökkel szemben. Ezen kívül két antioxidáns vitamin – C- és E-vitamin – is megtalálható benne, amelyek kiemelt szerepet játszanak az erős immunrendszer fenntartásában. Az E-vitamin az egészséges bőrt is biztosítja, a C-vitamin pedig többek között elősegíti a kollagéntermelést és a vérerek egészségének is jót tesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Idősebb korban gyakori az olyan szembetegség, mint a makuladegeneráció. A kivi azonban tartalmaz két olyan vegyületet – zeaxantint és luteint –, amelyek megtámogatják a szem egészségét. Rendszeresen fogyasztva akár még a makuladegeneráció is elkerülhet bennünket.

Tavasszal sokan kezdenek életmódváltásba, hogy megszabaduljanak a télen felszedett plusz kilóktól. A kivi segíthet a fogyásban, mivel egy rostban bővelkedő gyümölcsről van szó, amely könnyedén eltelít, így kevesebbet eszünk, nem beszélve arról, hogy csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

A kivi – mivel sok rost van benne – az emésztésre is jó hatással van. Ha emésztési gondjai vannak, csak fogyasszon el egy kivit, amely segítségével jelentősen csökkenhetnek és meg is szűnhetnek ezek a problémák.

Tavasszal is sokan betegszenek meg influenzában vagy fáznak meg a szeszélyes időjárás miatt. Az immunrendszert meg kell erősíteni, hiszen csak így képes védekezni a különféle kórokozókkal szemben. A kivi rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami elősegíti, hogy az immunrendszer sikeresen küzdjön meg a betolakodókkal. Tehát a kivi megerősíti az immunrendszert, különösen igaz ez a gyermekekre és az idősebb személyekre.

Az oxidatív stressz gyakran okoz károsodást a DNS-ben. A DNS károsodása pedig szorosan kötődhet a vastagbéldaganat kialakulásához is. A rendszeres kivifogyasztás azonban csökkentheti ennek a betegségnek a kockázatát.

1 hozzászólás

  1. Lakos Katalin

    Gyümölcsök terén szinte mindenevő vagyok.Szerintem akár csak gyümölcsökön is tudnék élni.Sajnos azonban ma már az áruk meglehetősen drága.Főleg télen és ha külföldről érkezik.El kellene érni, hogy sokkal többen termesztessenek, kapjanak annyi segítséget, hogy megélhessenek belőle!
    Nagyszüleim idejében még kilószámra tudtak a csaláldok gyúmölcsöt tenni az asztalra.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.