fbpx

Takarítsunk, csökkentsük a stresszt és optimalizáljuk az immunrendszert!

Egy fiatal pár az otthonában viccelődve takarít, a lány a felmosó moppot mikrofonként tartja, a fiú a porszívó csövével gitározik.

Aki eddig nem szívesen takarított az otthonában vagy csak egy nyűgnek gondolta, lehet, hogy holnaptól nagyobb élvezettel takarít, hiszen már kutatások is igazolják, hogy a rendszeres takarítás milyen jó hatással van az immunrendszer működésére.

Nemcsak maga a takarítás van pozitív hatással az egészségünkre és az immunrendszerünkre, hanem maga a tisztaság is. Megállapították, hogy egy tiszta, rendezett környezetben az embereknek a fizikai és a mentális egészsége is sokkal jobb és ritkábban is betegszenek meg.

A kutatások sok mindenre kiterjedtek a lakótér tisztaságával kapcsolatban. Míg azok az emberek, akik rendezetlenebb otthonban élnek, sokkal kreatívabbak, addig a tiszta és rendezett lakásban élők sokkal hamarabb választják az egészséges ételeket, ha étkezésre kerül sor, azaz jobban hódolnak az egészséges életmódnak. Ez így nagyon sarkított megállapítás, a tudódok mégis ezt a következtetést vonták le a vizsgálatok során.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy az emberek mennyit mozognak és sportolnak-e egyáltalán, illetve ez mennyire függ össze a lakóterük tisztaságával és rendezettségével. A vizsgálati eredményekből az derült ki, hogy azok az emberek, akik tiszta és rendezett lakásban élnek, sokkal nagyobb hajlandóságot mutatnak a rendszeres testmozgásra, mint azok a személyek, akiket káosz vesz körül a saját otthonukban.

A kutatások itt még nem értek véget. Azt állapították meg, hogy minél zsúfoltabb és úgymond rendezetlenebb egy személy lakása, annál fáradtabbnak érzi magát. Amennyiben valaki nem takarít rendszeresen, az otthonában nincs meg a helye az egyes dolgoknak, sokkal hajlamosabb a negatív érzelmekre, sőt a depresszióra.

A rendezetlen lakás látványa a stresszhormonok szintjét is jelentősen megemeli, ami viszont krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. Nem beszélve arról, hogy a tiszta otthonban kevesebb lesz az allergiát és irritációt okozó anyag, amelyek jelenléte a lakásban szintén egyes betegségek kialakulásához vezethet.

A tiszta lakás energiával tölti fel az embereket, míg egy szemmel is láthatóan elhanyagolt és nem rendezett lakás jelentősen megnöveli a szorongás szintjét és a frusztrációt, akár dühöt is kiválthat, ami tartóssá válva szintén negatívan hat a testi és lelki egészségre.

 1. Nagyon igaz! A párom rendetlen, annyira, hogy nem győzöm utána eltakarítani a koszt és rendbe rakni a holmikat.
  Nagyon zavar, hogy az ő rendetlensége is az én terhem, emellett őt is zavarja a káosz, mégsem tesz ellene.
  Nem tudok hatni rá, viszont láthatóan jobban érzi magát, ha kitakarítok, de nem vigyáz rá.
  Pontosan úgy van, hogy már a depresszió határán van, engem némileg kárpótol, amikor sikerül kitakarítanom!
  S nem vagyok takarító mániás! Csak nehezen viselem, amikor nem találok semmit.

  1. Kedves Kata, valóban, nagy hatással van a lelkünk állapotára a környezetünk, megéri ezért dolgozni, habár sokszor fárasztó.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.