fbpx

Természetes megoldások köhögés ellen – méz, kakukkfű, ánizs

Kék kopott faasztalon fehér tányérban lépesméz, melyre mézet csorgatnak, a háttérben üvegekben méz.

A köhögés nagyon bosszantó tud lenni. Ha dohányzunk, akkor ez a mindennapi életünk részévé válhat, viszont e rossz szokás nélkül is szenvedhetünk állandó köhögéstől. Mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, ha a köhögés gyakran megjelenik, sokáig elhúzódik és a dohányosok esetében még azt is figyelni szükséges, hogy megváltozott-e a köhögés milyensége, mert sajnos a háttérben komoly, akár rákos megbetegedés is állhat. Ha csak időszakonként jelenik meg a köhögés és arra gyanakszunk, hogy meghűltünk vagy betegség lappang bennünk, akkor néhány házi természetes gyógymód is a segítségünkre lehet a köhögés megszüntetésében, csökkentésében.

Az egyik ilyen természetes módszer nem más, mint a nyers méz, amely csökkenti a nyálkatermelést és elpusztítja a szájüregben és a torokban található baktériumokat, mivel antibakteriális hatásokkal rendelkezik.

A forró italok és ételek szintén részt vesznek a köhögés csillapításában. A forró csirkehúsleves vagy a tea sokat segíthet a panaszok enyhítésében és megszüntetésben.

Kutatások igazolják, hogy a gyömbérben olyan vegyületek is találhatók, amelyeknek nagy szerepe van az izmok ellazításában és a légutak tisztán tartásában, ami szintén nagyon fontos, hogy csillapodjon az állandó köhögésünk. Nem beszélve arról, hogy a gyömbér erős fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gőz belélegzése szintén nagyon sokat segíthet a köhögés csillapításában, ugyanis megnyugtatja és hidratálja a légutakat. Illóolajat is adhatunk a vízhez. A leghatékonyabb illóolaj a köhögés csillapításában nem más, mint a borsmenta- és az eukaliptusz-illóolaj.

A bodzagyümölcs, a belőle préselt lé és a bodzatea is nagyon hatékony lehet megfázásos időszakban, mivel csökkenti a légutakban és a tüdőben a gyulladást, így csillapítja a köhögést.

A mentol egy olyan vegyület, amely például a borsmentában is megtalálható. Segít megnyitni a légutakat és nagyon megkönnyíti a légzést. Nem véletlen, hogy nagyon sok mellkaskenőcs is tartalmazza ezt a gyógynövényt.

A sós vízzel történő gargalizálás az egyik legjobb módszer a torok fájdalmának csillapítására, a köhögés enyhítésére. Használhatunk gyógynövényeket is – például teaként fogyasztva – a köhögés csillapítására. Mely növények lehetnek hasznosak? Többek között a kakukkfű, a borostyánlevél és az ánizs.

  1. Szuhay Péter

    Idős méhész tanácsa volt, hogy használjuk a lépesmézet úgy, mint a rágógumit, vagyis rágcsáljuk tovább a viaszt miután a méz elfogyott belőle. Segít a garat fertőtlenítésével és a légzés útján még az orrüregre is hat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.