Hipotalamusz helye az emberi agyban.

A hipotalamusz az emberi agy lényeges része, hiszen itt található a legtöbb hormon „kontrollközpontja”. Az agyalapi miriggyel és a mellékvesékkel való munkakapcsolata befolyásolja az idegrendszerünk, illetve az endokrin rendszerünk működését. De mit is csinál a hipotalamusz pontosan? Szerepet játszik a kalóriabevitelünkben, a súlyszabályozásunkban és a testhő kialakításában. Egyik fő feladata testünk homeosztázisának szabályozása. Ha a hipotalamusz nem működik megfelelően, akkor az agyalapi mirigyünk sem fog. Márpedig az agyalapi mirigy szabályozza a mellékvese, a petefészek, a herék és a pajzsmirigy működését.

Ahhoz, hogy a hipotalamusz megfelelően működjön, növelni szükséges a króm bevitelét. A vizsgálatok a krómot az egészséges hipotalamusz működésével kapcsolták össze. A kutatások azt igazolják, hogy a króm segíti a hipotalamuszt fiatalon tartani, szabályozza azt is, hogy az időseknek jobb étvágyuk legyen, illetve az agyi neuronok működésére is kedvező hatással van. Miben van sok króm? A brokkoliban, a fokhagymában, a bazsalikomban, a narancsban, a zöldbabban, az almában és a banánban.

A tömjén- és a mirhaillóolaj gyulladásgátló és antioxidáns hatással rendelkezik. Serkentik az agy és más mirigyek limbikus rendszereit, amelyek elősegítik a memória fejlődését. Az illóolajokat be lehet lélegezni, de valamilyen hordozóolajjal – jojobaolaj – összekeverve a bőrre is lehet azokat kenni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A barátcserje elősegíti a női nemi hormonok kiegyensúlyozott működését, ugyanis közvetlenül a hipotalamuszra és az agyalapi mirigyre hat. Növeli a luteinizáló hormont, modulálja a prolaktint és segíti a folliculus stimuláló hormon (FSH) felszabadulásának gátlását, amelyek mindegyike segít a progeszteron és az ösztrogén arányának kiegyensúlyozásában.

Az egyik legjobb mód, ha megfelelő étrenddel hozza egyensúlyba a hormonjait, például ha rendszeresen egészséges zsírokat fogyaszt. A koleszterin és más zsírok alapvető szerepet játszanak a sejtmembránok és a hormonok felépítésében. Bizonyos zsírok antioxidánsként és prekurzorként hatnak a fontos agytámogató molekulákra és a neurotranszmitterekre. Gyulladásgátló olaj az olívaolaj vagy az avokádóolaj. Az olívaolaj megtámogatja az egészséges koleszterinszintet, ami elősegíti a homoszintézist.

Az alvás kulcsfontosságú a hormonok megfelelő működéséhez. Az alváshiány és a krónikus stressz szerepet játszik a magas kortizolszint kialakulásában. A stressz sok hormon szérumszintjének emelkedéséhez vezethet. Ha magas a kortizolszint, az sok problémát okozhat. A kortizolt a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelye szabályozza, amely megfelelő alvás és stresszcsökkentés mellett szinten tartja a kortizoltermelést, amely rendkívül hasznos a hipotalamusz egészséges működéséhez.

A mérsékelt testmozgás az egész szervezet és a hipotalamusz egészséges működéséhez is hasznos. A testmozgás pozitív hatást gyakorol a gén expressziójára és a neuronok aktivitására a hipotalamuszban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*