fbpx

Tőzegáfonya a szívért és hólyagért

Tőegáfonya egy asztalon, a háttérben a levelei.

A tőzegáfonya védi a szív-érrendszert és a hólyag-vese traktust a betegségektől. A tőzegáfonyának ezt a megelőző hatását alátámasztja néhány tanulmány is. Ez a különleges gyümölcs gazdag antioxidánsokban és más értékes összetevőkben, amelyek például leküzdik a gyulladásokat és csökkentik a koleszterinszintet.

Értékes antioxidánsok a tőzegáfonyában

A tőzegáfonya A-típusú proantocianidineket tartalmaz. Ezek különösen értékes, nagyon hatékony antioxidánsok, amelyek az emberi szervezetet megvédik a táplálékból és a környezetből származó szabad gyökök káros hatásaitól. A legtöbb gyümölcs gyakran a kevésbé hatékony B-típusú proantocianidineket tartalmazza.

A tőzegáfonya megelőzi a hólyagfertőzéseket

Egyes tanulmányok szerint a tőzegáfonya elsősorban a rendszeresen visszatérő hólyaggyulladásokat előzi meg. A modern orvostudomány ezeket rendszerint antibiotikumokkal kezeli. Ez az eljárás hosszú távon károsítja a páciensek egészségét, mivel semmit nem változtat az okokon (meggyengült immunrendszer, kevéssé ellenálló nyálkahártya-diszbiózis stb.), hanem csak az újra és újra visszatérő baktériumok ellen harcol. Az antibiotikumos kezelés után a nők nemritkán megszabadulnak a hólyaggyulladásuktól, hogy aztán egy hüvelygombás fertőzésben szenvedjenek – tipikus következménye az antibiotikumos kezeléseknek. Alighogy elűzzük a hüvelygombát gombaellenes szerekkel, máris itt a következő hólyaggyulladás. A tőzegáfonya képes megelőzni a visszatérő hólyag- és veseproblémákat. A kutatók feltételezik, hogy a tőzegáfonya megakadályozza a kórokozók megtelepedését a hólyag belső falán. Egyúttal megállítja a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, és ezzel a kórokozók szaporodását.

A tőzegáfonya védi a szívet

A tőzegáfonya gyulladásgátló tulajdonságából természetesen nem csak a kiválasztó szervrendszer profitál. A tőzegáfonya a szív- és érrendszeri rizikót is csökkenti, ahogy egy koreai tudományos vizsgálat eredményei mutatják. Azoknál a patkányoknál, melyeknek táplálékába tőzegáfonyaport kevertek, megemelkedett a vérben a „jó” koleszterin (HDL) szintje, és egyúttal alacsonyabbak lettek a gyulladásos paramétereik a fajtársaikénál, jóllehet mindannyian a szív számára egészségtelen táplálékot kaptak. A megemelkedett LDL-koleszterinszint és a gyulladásos paraméterek növelik a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Ezek szerint a tőzegáfonya képes megelőzni ezeket a betegségeket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Tőzegáfonya – gyümölcsként, gyümölcsléként, tablettaként vagy porként?

Az aktuális ismeretekből nem derül ki, milyen mennyiségű tőzegáfonyára van szüksége egy embernek, hogy egészségileg profitálhasson belőle. Az sem egyértelmű, hogy a tőzegáfonya gyümölcs, lé, tabletta vagy por formájában a legjobb hatású. Mindenesetre tény, hogy a tőzegáfonya nagy mennyiségű egészségtámogató összetevőt tartalmaz. Különösen benne lévő antioxidánsok tesznek határozottan jót az emberi szervezetnek, mivel ezek csökkentik számos olyan betegség rizikóját, amelyek szabad gyököket eredményeznek. Sok egyéb mellett ide tartozik a daganat is. Számos tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a tőzegáfonyának pozitív hatásai vannak a vérnyomásra, a cukoranyagcserére, a gyulladásos paraméterekre és az érfunkcióra.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük