fbpx

Mi zavarhatja az alvásunkat?

Fejét fogó hölgy ül az ágyban pizsamában, férje békésen alszik.

Az alvászavarok gyakoriak. Az ember fekszik az ágyban, és gondolatok cikáznak a fejében vég nélkül. Aztán alighogy végre elaludt, a rég várt álomból az ébresztőóra szakítja ki. A stressz és a munkahelyi gondok egyre több embernél okoznak rendszeresen alvászavarokat. De vannak bizonyos élelmiszerek is, amelyek elviszik az álmunkat. Ezért mielőtt altatót szednénk, amely gyógyszerfüggőséget okozhat és számos mellékhatással járhat, jobb lenne, ha megvizsgálnánk étkezési szokásainkat és életmódunkat.

Változatos alvászavarok

Az alvászavarok gyakran nem csak abban fejeződnek ki, hogy nem tudunk elaludni. Egyesek gyorsan elalszanak, azonban 2-3 óra múlva újra felébrednek, és egyszerűen nem tudnak visszaaludni. Mások csak 2-3 óra elteltével tudnak elaludni. Megint mások alapjában véve alszanak, de alvásuk nem pihentető, így minden reggel fáradtan ébrednek, és így indulnak munkába.

Stressz és alvászavar

Ha az alvás annyira létfontosságú, hogy lehet az, hogy szinte minden második ember alvászavarokkal küzd? A szervezet miért nem szerzi meg magának az alvást, amire olyan nagy szüksége van? Miért válnak az alvászavarok gyakran krónikussá? Az alvászavarok oka gyakran a stressz, a gondok és a munkahelyi (vagy iskolai) teljesítménynyomás. A magas stresszhormonszint miatt a szervezet azt hiszi, veszélyben van. Ezért az alvás az utolsó, amire stresszes időszakban idő van – legalábbis a szervezet szemszögéből.

Vörösbor – alvászavarnál tabu

Bizonyos étkezési szokások – és ide tartozik az esti borozgatás is – serkentik a vérkeringést  és aktiválják a szervezetet, ami rossz alvást eredményez éjjel. Bár a vörösbor segít a gyorsabb elalvásban, de az nem regeneratív alvás lesz. A bor hatására csökken a vércukorszint, ami adrenalin termeléséhez vezet, így a túlzott alkoholfogyasztás éjjel éberré tesz, illetve nem kerülünk az oly fontos, pihentető mélyalvás fázisába. Az alvás ritmusa zavart szenved, és reggel korántsem érezzük magunkat fittnek és frissnek.

A gyömbér egészséges – de nem alvászavarnál

A gyömbér bár egészséges, de közvetlenül lefekvés előtt inkább kerüljük, mert a fűszeres gumó bizonyítottan serkenti az emésztőnedvek termelését és a bélmozgást, valamint természetes vizelethajtó is. Napközben nincs ezzel gond, de ha éjjel gyakran kell a mellékhelyiségbe járnunk, az nem segíti éppen a mély alvást. Vizelethajtó hatása miatt ugyanígy kerüljük este a csalántea, a görögdinnye, a tőzegáfonya vagy a gyümölcssaláta fogyasztását is.

Alvászavar a bőséges vacsorától

A zsíros ételek vagy a különösen bőséges vacsora emésztésével nagy teljesítményt követelünk az emésztőrendszerünktől. A nagy mennyiségű, zsíros vagy csípős vacsorát ezért legalább 2-3 órával lefekvés előtt fogyasszuk el – de még kívánatosabb, ha inkább valami egészségeset eszünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Alvászavar a gluténtől

A lisztérzékenység tünetei közé tartozik egyértelműen az álmatlanság és az ebből eredő állandó fáradtság. A gluténérzékeny emberek gyakran számolnak be elalvási problémákról, gyakori felébredésekről, minőségileg rossz alvásról és rémálmokról, ha a nap folyamán véletlenül vagy kivételesen egy gluténtartalmú ételt fogyasztottak. Ha azonban a gluténmentes étrendnél maradnak, akkor egészséges és pihentető alvásban van részük. Ha tehát alvászavarban szenvedünk, és még nem találtuk meg az okát, talán nem volna rossz ötlet, ha egyszer 6 héten keresztül gluténmentesen étkeznénk, és kivárnánk, hogyan hat az alvásunkra.

  1. Szemere Judit

    A kedves cikkíró kihagyta a két legfontosabb károsító hatást, az elektroszmogot, és a földsugárzásokat. Közel 30 éve tanítok és kezelek, nagyon sok alapprobléma oldható meg a negatív rezgések elleni védelemmel, ill. a szervezet energetikai állapotának javításával.

  2. Lányi Mária

    az igazság az hogy mindig ébren alvó voltam és vagyok amig dolgoztam azért streszeltem ha hajnalban aludtam el hogy elalszom és nem érek be a munkahelyemre . Most már nyugdíjas vagyok aludhatnék de csak rövid ideig alszom egyóra után reggelig nem alszom és tévézek aról kéne leszokni igaza van Szemere Juditnak

  3. Pingback: A férfiak és a változókor – mi is történik pontosan? | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.