fbpx

Tüdőt érintő hatások

3D-s illusztráció: emberi felsőtest a tüdővel, körülötte vírusok.

Amennyiben egészséges a tüdőnk, úgy mind a kilégzés, mind pedig a belégzés nagyon egyszerű és magától értetődő folyamat. Ilyenkor friss oxigén kerül a szervezetbe, a tüdőbe és így az oxigén minden gond nélkül jut el a sejtekhez és szövetekhez. Vannak azonban olyan állapotok és egészségi problémák, amelyek megakadályozzák a gördülékeny légzést és nagyon megnehezítik a tüdő munkáját is.

Előfordul, hogy vírusok vagy baktériumok támadják meg a szervezetünket, aminek hatására sokféle betegség is kialakulhat, például nátha, influenza vagy akut hörgőgyulladás. Ilyenkor a légutak és a hörgők megduzzadnak, több nyálka halmozódik fel, ami nemcsak köhögést, hanem mellkasi diszkomfortérzetet is kiválthat.

Az asztma is sok esetben okoz duzzanatot a légutakban. Az asztmát nem fertőzés okozza, általában gyermekkorban kezdődik, de természetesen felnőttkorban is kialakulhat. Kezelés nélkül súlyosbodhatnak az asztmás tünetek és jelenleg nincs rá gyógymód sem.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az allergiát sok minden kiválthatja, például pollenek, por, állatszőr. Az allergia és asztma gyakran együtt jelenik meg a betegnél.

A COPD nem más, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség. Ez magába foglalja a krónikus hörghurutot és a tüdőtágulatot is. Általában azoknál az embereknél alakul ki ez a betegség, akik már régóta és sokat dohányoznak. Tüdőtágulat alakul ki, amikor is a tüdőben lévő légzsákok elpusztulnak, és ilyenkor nem jut elegendő oxigén a tüdőből a véráramba.

Az influenzavírus sokféle tünetet okozhat. Ilyen például a köhögés, a láz és a testi fájdalmak. Az influenza vírusa a tüdő hámsejtjeit fertőzheti meg, ami gyulladást okoz a szervezetben. Ilyenkor az immunrendszer sejtjei megpróbálnak támadásba lendülni és valamilyen módon védekezni a betolakodókkal szemben. Ezek a vírusok azonban károsíthatják a tüdőt, ilyenkor alakulhat ki tüdőgyulladás.

A tuberkulózis vagy más néven TBC nem más, mint egy fertőző betegség, amikor egy bizonyos típusú baktérium eléri a tüdőben lévő légzsákokat. Vannak sokan, akik hordozzák ezt a baktériumot, mégsincsenek tüneteik, másoknál azonban jelentkezhetnek a szimptómák. A TBC jelentős mértékben károsíthatja a tüdőt.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük